NVWA onderschept nagenoeg evenveel schadelijke import in groenten en fruit in 2017

Bij importinspecties door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) zijn in 2017 vrijwel evenveel schadelijke organismen aangetroffen als in 2016. Het aantal notificaties dat Nederland in 2017 aan derde landen heeft verzonden vanwege vondsten van quarantaineorganismen bij import is met 358 notificaties nagenoeg gelijk aan de 337 notificaties uit 2016. Het aantal notificaties vanwege incorrecte
bijschrijvingen nam in 2017 af.

Groenten en fruit
De sector groenten en fruit omvat de gehele keten van zaadproductie tot de teelt van eindproducten in volle grond of kassen. Hierbij is sprake van grootschalige import en export. Het aantal intercepties bij import voor deze sector was in 2017 ongeveer hetzelfde als vorige jaren. Eind 2017 is bij enkele tomatentelers Tomato Chlorosis Virus aangetroffen. Dit virus kan zowel door kaswittevlieg als tabakswitevlieg worden overgedragen. Vooralsnog richt Nederland zich op het beheersen van het virus tijdens de teelt en elimineren tijdens de teeltwisseling. Deze aanpak wordt ondersteund door een brede survey in tomaat, paprika, aubergine en Spaanse peper.

In het programma Fytobewaking zijn in 2017 geen quarantaineorganismen aangetroffen. Bij inspecties in niet-gereguleerde producten zijn wel diverse quarantaineorganismen aangetroffen, waaronder Bemisia tabaci en Spodoptera-soorten, vooral op kruiden uit diverse herkomstlanden en niet-inspectieplichtige groenten uit Suriname.

De import van citrus uit Zuid-Afrika was in 2017 opnieuw een heikel item binnen de EU. Dit heeft geresulteerd in een forse aanscherping van de eisen voor Citrus black spot en citruskanker met 1 januari 2018 als ingangsdatum. Vanaf deze datum is ook de Afrikaanse Fruitmot (Thaumatotibia leucotreta) gereguleerd op alle producten, wat kan leiden tot een significant aantal intercepties op bijvoorbeeld Citrus en paprikavruchten.

Lees hier het hele rapport.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018