Gelijk areaal meloenen in Castilla-la Mancha

De Interprofessionele Organisatie van Meloen en Watermeloen in Castilla-la Mancha ('La Interprofesional') raamt dat het areaal gewijd aan de oogst van beide fruitsoorten in de regio dit seizoen vergelijkbaar zal zijn met dat van eerdere seizoenen. Geraamd wordt dat het areaal ongeveer 10.000 hectare zal bedragen, waarvan 7.000 hectare voor meloen en 3.000 hectare voor watermeloen bestemd is. Dat blijkt uit gegevens van het Ministerie van Landbouw van 2017.

De oogst van meloen had in het vorige seizoen een omvang van meer dan 200.000 ton, die van watermeloen meer dan 113.000 ton, volgens gegevens van het ministerie.

Vanaf La Interprofesional wordt telers van beide fruitsoorten aangeraden "in te blijven zetten op kwaliteit vanaf het moment van planten". Hierbij komt een juiste selectie van zaden, geschikte rassen en landbouwkundige praktijken kijken.

Wat betreft de aanplantfase zegt Cristobal Jiménez, directeur van La Interprofesional, dat het de verwachting is dat deze "volledig normaal verloopt aangezien na de laatste regenval de grond er goed aan toe is en de teeltmethodes zeer ontwikkeld zijn".

Jiménez waarschuwt ook voor de kwestie van watervoorziening voor de irrigatie in de belangrijkste teeltzones van beide producten. Hij geeft aan dat de watervoorziening "zeer beperkt is" en dat daar "rekening mee moet worden gehouden bij de agronomische planning".

De directeur van La Interprofesional geeft aan dat hij vertrouwen heeft in de toekomst van de sector: "In de maanden waarin de consumptie van het fruit vanwege de warmte op zijn hoogst is, zijn de meloen en watermeloen van Castila-La Mancha uniek op de nationale, Europese en wereldwijde markt". Jiménez licht toe dat de jaarlijkse cyclus van meloenteelt in Brazilië begint en wordt vervolgd in Senegal, Marokko, Almería, Levante, Andalusië en Murcia, en uiteindelijk in La Mancha. In La Mancha bevindt het seizoen zich tussen 15 augustus en 12 oktober op zijn hoogtepunt.

Bron: Europa Press

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018