Zuid-Afrika ziet avocadooogst met 40% groeien

De Zuid-Afrikaanse avocado-oogst zit er weer aan te komen en de sector verwacht dat het volume 40% hoger zal liggen dan vorig seizoen. Graig Lewis, commercieel directeur van Halls, is voorzichtig optimistisch dat Halls boven het gemiddelde uit zal komen met 60%. Dit is aan meerdere factoren toe te schrijven waaronder de ernstige droogte van vorig jaar die zorgde voor lagere volumes. Een aantal partners van Halls heeft plantages in droge gebieden die in productie komen als het weer gaat regenen. Ook worden er nieuwe plantages productief. De productiviteit zal tevens hoger zijn dankzij betere teeltmethoden. In Nelspruit zijn wat verspreide hagelbuien voorgekomen maar deze hebben weinig schade veroorzaakt Eén grote teler werd echter twee keer door hagel getroffen. Graig vertelt dat de maten er in de hele regio goed uitzien en gezien de recente regenval zal dit ook zo blijven.Het totale avocadoareaal van Halls telt ongeveer 1.500 hectare en bestaat uit eigen plantages en die van partners. Het bedrijf overweegt om de komende 3 tot 5 jaar ieder jaar nog eens 250 hectare aan te planten. "Verdeeld over onze plantages en die van huidige en nieuwe teler/partners," legt Graig uit. "Hoewel dit een ambitieus plan is, biedt de levendige avocadomarkt een zeer positief klimaat voor de Zuid-Afrikaanse tuinbouwsector."Het aanbod kan de vraag van gevestigde markten zoals Europa en Noord-Amerika niet bijbenen en dan zijn er nog de minder bekende markten in Azië (buiten China) en het Midden-Oosten. Hoewel de Zuid-Afrikaanse sector momenteel nog niet aan de Verenigde Staten en China kan leveren, bieden de statistieken van de WAO (World Avocado Organisation) Graig en de marktetingteams van Halls in Europa veelbelovende vooruitzichten. Deze teams zijn gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Nederland, Spanje en Duitsland, waar de honger naar avocado's nauwelijks te stillen lijkt. 

Momenteel exporteert Halls 60%-40% groenschillig/Hass maar het is de bedoeling om dit in de loop der jaren om te zetten naar 60%-40% Hass/groenschillig. Een groot deel van de nieuwe aanplant betreft dan ook Hass-rassen.

Ook in Zuid-Afrika zelf groeit de vraag, hoewel nog niet in dezelfde mate als op overzeese markten. De lokale markt is uiterst prijsgevoelig. De Zuid-Afrikaanse markt is nog steeds voornamelijk gericht op groenschillige rassen maar de Hass avocado wint hier geleidelijk aan ook steeds meer terrein.

"We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe rassen. We hebben bijvoorbeeld Maluma. Om het seizoen te kunnen rekken, zijn nieuwe rassen erg belangrijk maar ook de verschillen in geografische locatie. Niet-conventionele avocadoteeltgebieden zullen een grote rol gaan spelen. Van oudsher hebben we ons gericht op de huidige regio's maar avocado's kunnen op de meest merkwaardige plaatsen groeien waardoor het mogelijk is om toe te werken naar een jaarronde beschikbaarheid. Zo weten we nog niet precies waar we de oogstperiode in Westkaap moeten plaatsen en ook bestaat er altijd nog de mogelijkheid om ten noorden van de Zuid-Afrikaanse grens uit te breiden. Er zijn nog veel mogelijkheden die onderzocht moeten worden."

Halls heeft samen met Du Roi een eigen kwekerij opgezet voor premium bomen zodat zij hun eigen telers van bomen kunnen voorzien. De wachttijd voor bomen bedraagt in Zuid-Afrika momenteel tussen de acht tot tien jaar. 

Halls bekijkt daarnaast de mogelijkheid om in easypeelers te investeren op percelen die niet geschikt zijn voor de avocadoteelt. Dit is een interessante wending want vele jaren geleden was het bedrijf de grootste citrusteler van het zuidelijk halfrond, waarna het zich op de avocadoteelt ging richten.

Voor meer informatie:
Craig Lewis
Halls
Tel: +27 (0) 13 753 5781
craiglewis@halls.co.za
www.halls.co.za

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018