Frauduleuze biologische certificaten in VS in omloop

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft 11 bedrijven naar buiten gebracht die door middel van frauduleuze certificaten ten onrechte beweren dat ze biologische producten verkopen.

De bedrijven zijn gevestigd in acht landen, waaronder Sri Lanka, Oekraïne, China, Schotland en de VS. De vermeende certificeringsfraude geldt voor de productie van gewassen, dierenvoeding, bewerking en verwerking, evenals verpakking, bewaring en groothandels.

"Ten onrechte claimen dat je producten een biologisch certificaat hebben, is volgens de USDA in strijd met de wet en federale biologische voorschriften. Het gebruik van frauduleuze documenten voor het marketen, labelen of verkopen van niet-biologische landbouwproducten als biologisch is strafbaar met boetes tot bijna €9.000,- voor elke overtreding." Dit heeft de Agricultural Marketing Service van de USDA, die toezicht houdt op het National Organic Program (NOP), op haar website gezet. "Certificerende agenten en biologische operaties moeten alert blijven op deze praktijken en voorzichtig zijn bij het kopen van producten van leveranciers."

Het bureau merkte op dat de frauduleuze certificaten mogelijk zijn gemaakt en gebruikt zonder medeweten van de exploitant of de certificerende instantie die op het certificaat genoemd wordt. Genoemde exploitanten of certificeringsagenten wisten dus wellicht niet dat ze betrokken waren bij illegale activiteiten.

Volgens de USDA had de fraude te maken met certificaten die claimden dat producten biologisch geteeld en/of verwerkt waren in overeenstemming met de NOP/USDA regels en normen.

Van de 11 genoemde bedrijven bevonden zich in de landen Sri Lanka, Oekraïne en China elk twee bedrijven, terwijl de andere bedrijven waren gevestigd in Hongarije, België, Dominicaanse Republiek, Schotland en de VS.

De producten waar het om gaat zijn: extra vierge kokosolie, kruiden, varkensvlees, bananen, veevoer en diverse natuurlijke gezondheidssupplementen zoals wei-eiwit, lijnzaadpoeder, Gingko-zaadpoeder en bijenpropolispoeder.

Daarnaast verschillende fruitproducten van het vermeende Schotse bedrijf, waaronder gedroogde appels, abrikozen en mango's, evenals linzen, bruine bonen, noten, plantaardige oliën en poedersuiker.

Het US National Organic Program is onlangs onder vuur komen te liggen aangezien buitenlandse producten die onjuist als biologisch waren bestempeld toch de Amerikaanse markt hadden bereikt. Dit duidt op zwakke punten in het biologische controlesysteem van de VS en roept uiteraard op tot actie.

Volgens het Amerikaanse Organic Farmers' Agency for Relationship Marketing (OFARM), is het mogelijk dat maar liefst 60-70 procent van de biologische importen frauduleus zijn. Biologische fraude kostte de Amerikaanse telers in 2015 naar schatting 323 miljoen euro.

Vorige maand werden Amerikaanse importcijfers vrijgegeven die suggereerden dat landen meer biologische maïs en soja verkopen dan ze kunnen produceren, wat duidt op wijdverspreide fraude. Volgens de invoergegevens namen de in het buitenland geproduceerde producten met biologisch stempel toe, waarbij de import van biologische soja in 2017 met 13 procent toenam en de import van biologische maïs met 5,9 procent steeg.

In een poging de Amerikaanse import van frauduleuze producten met biologisch label tegen te gaan, hebben wetgevers in oktober vorig jaar een nieuw wetsvoorstel ingediend. De tweepartijenwetgeving - met de titel 'De biologische landbouw en consumentenbeschermingswet' - wil de NOP van 2018 tot 2023 tussen €12 en €16 miljoen bieden om nalevings- en handhavingsacties in de Verenigde Staten en het buitenland te verbeteren, terwijl extra €4 miljoen het volgen van internationale biologische handel en systemen voor gegevensverzameling zou moeten verbeteren om volledige traceerbaarheid van importproducten te waarborgen.

Volgens FeedNavigator.com hebben geaccrediteerde certificeerders in de afgelopen vijf jaar een aantal onafhankelijke nalevingsonderzoeken uitgevoerd naast de NOP-onderzoeken. Het gevolg van deze onafhankelijke onderzoeken is dat bij meer dan 900 telers, ranches en bedrijven de biologische certificering is opgeschort of ingetrokken wegens schendingen van de biologische regelgeving van de USDA.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018