Gedroogde ananas uit Zuid-Afrikaanse Oostkaap

Het besluit van ananasteler Jonathan Bradfield, uit Bathurst in Oostkaap, om waarde aan zijn ananas toe te voegen door ze te drogen, heeft gunstig uitgepakt. Op Limestone Hill Farm, dat als vier generaties door de familie Bradfield wordt gerund, werd tien jaar geleden begonnen met het drogen van Cayenne ananas in een poging om de focus te verschuiven van conserven en sappen. 

"In Oostkaap telen we een ananasras met een unieke smaak wat te danken is aan de goede zoet-zuurbalans," legt Anton Ferreira uit, manager van de drogerij op Limestone Hill Farm. "De ananas uit Oostkaap heeft een geweldige smaak en door het fruit te drogen, hopen we het beste uit dit fantastische product te halen. We bevinden ons hier in één van de meest zuidelijke ananasteeltgebieden ter wereld."

De uitbreiding van de drogerijen en de toegenomen productie vielen gelukkigerwijs samen met de wereldwijde schaarste aan ananasproducten (conserven, sap, diepgevroren en gedroogd fruit) toen de vraag eind 2016 en begin 2017 een vlucht nam. Dit resulteerde in een enorme prijsstijging die zoals achteraf zou blijken geen stand hield. De prijzen voor verse ananas schoten omhoog van €101 naar €235 per ton. De onvermijdelijke daling van de ananasprijs diende zich eind vorig jaar aan. Momenteel ligt de prijs van gedroogde ananas rond de €7,50 per kilo. Dit is inclusief de afleveringskosten. 

De productie van gedroogde ananas op de GlobalGAP-geaccrediteerde plantage verdubbelde van 110 ton in 2016 naar 220 ton vorig jaar, waarvan nagenoeg alle ananas door het bedrijf zelf geteeld was. Vorig jaar werd het grootste gedeelte van de oogst van 5.000 ton gedroogd en werd zo'n 600 ton verse ananas op de lokale markt afgezet. 


Werknemers in de arbeidsintensieve drogerij

Pure, ongezoete gedroogde ananas
Wat het product van Limestone Hill Farm onderscheidt van gedroogde ananas uit bijvoorbeeld Thailand, is het feit dat het product suikervrij is. Er wordt alleen sodium metabisulfaat aan toegevoegd als conserveermiddel. "Het product wordt niet vermalen of in mallen gedaan. Het is pure gedroogde ananas. Op andere plaatsen wordt de ananas gekookt, gezoet, in mallen gegoten en gedroogd," legt Anton uit.

Het product vindt dan ook gretig aftrek op gezondheidsbewuste markten zoals Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk waar 90% van hun gedroogde ananas momenteel heen gaat. 

Lokaal wordt de gedroogde ananas geleverd aan At Source Handmade Food, in Ceres, dat premium gedroogd fruit aan Woolworths levert. Gedroogde ananas vertegenwoordigt slechts een fractie van de lokale markt voor gedroogd fruit maar Limestone Hill Farm is van plan haar voetafdruk lokaal flink te vergroten."De drogerij is enorm gegroeid. In 2015 hadden we 25 mensen in dienst maar inmiddels zijn dat er zo'n vijftig tot zestig, waarvan 95% vrouwen." Anton vervolgt door te vertellen dat het bedrijf in een economisch arme regio gevestigd is en dat zijn bedrijf maatschappelijke verantwoordelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. "Onze producten worden daarom met de hand in ringen, halve ringen of stukjes gesneden. Dit gebeurt nooit machinaal. Een andere reden hiervoor is dat het verhandelbare volume veel hoger ligt wanneer het fruit handmatig gesneden wordt: zo'n 50% tot 55%."

Het fruit wordt binnen twee dagen na de oogst al verwerkt. Aangezien het bedrijf jaarrond oogst, wordt er ook het hele jaar door ananas gedroogd. Het droogproces neemt ongeveer 13 tot 18 uur in beslag, afhankelijk van de droger en de weersomstandigheden. Vanwege de hoge zuurgraad van de ananas is het risico op schimmels volgens Anton klein. Het product is bij een temperatuur van 4 tot 8°C ongeveer 12 maanden houdbaar. Voor meer informatie:
Anton Ferreira
Limestone Hill Farm
Tel: +27 46 6250 815

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018