Rhinelink, Hamburg

"Indische mango's vermoedelijk volgende week op de markt"

Tanzaniaanse c.q. Zuid-Afrikaanse mini-groenten, Keniaanse kruiden en Indische granaatappelen. Wie dacht dat de exotenmarkt reeds voldaan is, heeft het mis. Het gespecialiseerde handelsbedrijf Rhinelink met de hoofdvestiging in Hamburg houdt zich bezig met de mogelijkheden van nieuwe teeltgebieden en de introductie van nieuwe soorten op de West-Europese markt. En niet zonder succes: vooral in de hogere gastronomie neemt de vraag naar verrassende producten toe.


Verse granaatappelen uit India

Continu aanbod
Hoewel veel exoten bijna het hele jaar door ter beschikking staan, zijn de feestdagen nog steeds een belangrijke omzetpijler. Het management van Rhinelink kijkt terug op een succesvolle paascampagne, deelt verkoopleider Jaswinder Bhamra mee. "Naast de normale Thomson Seedless-druiven uit India was de vraag naar granaatappelen met dezelfde oorsprong opmerkelijk groot. Ons assortiment heeft twee bijzondere variëteiten: de Ganesh en de populaire Bhagwa. Dit dieprode en sappige fruit wordt ook vrijwel uitsluitend in India geteeld en is tussen december en april verkrijgbaar. Precies in de periode waarin het bekende ras Wonderful slechts in beperkte hoeveelheden op de markt gebracht wordt.Rhinelink speelt niet alleen in India maar ook in Afrika een belangrijke rol en het bedrijf is nauw verbonden met telers uit onder andere Zuid-Afrika, Thailand en Kenia. Vooral in het zuiden van Afrika heeft het bedrijf uitstekende handelscontacten. Jaswinder: "Hier worden een soort gele en rode cherrypaprika's geteeld en als delicatesse gevuld, nog voordat ze naar Europa verscheept worden. Zodra ze hier zijn, worden ze direct in grootverpakkingen afgezet. Datzelfde geldt voor mini-groenten (baby vegs) - inclusief gele en groene patty pans, babywortelen, courgettes en bonte bloemkool -, die tijdens de feestdagen bijzonder populair zijn. We zijn momenteel nog niet in staat om altijd aan de vraag te kunnen voldoen, hoewel we reeds uit verschillende klimaatzones importeren. Om deze reden willen we uitbreiden naar Tanzania, zodat we voor een continue productverzorging kunnen zorgen.''


Mango's uit India worden vanaf volgende week op de markt gebracht

Uitdagingen
De exotenmarkt blijft echter een uitdaging aangezien zowel het consumentengedrag alsook de eisen van de retail in zekere mate tegenstrijdig zijn. Aan de ene kant wil men het hele jaar door van een gelijkmatige productverzorging met hoogwaardige exoten kunnen genieten, aan de andere kant is de gemiddelde consument ook in toenemende mate met milieu bezig en geeft men de voorkeur aan producten die per schip getransporteerd worden. Hierbij blijft de belasting van het milieu namelijk relatief klein. Jaswinder: "Bij bepaalde exoten is het echter praktisch onmogelijk om de producten in goede kwaliteit naar Europa te leveren, zodat we ze in moeten laten vliegen. Als gevolg daarvan moet men als importeur continu afwegingen maken."


Bieslook van de firma Rhinelink wordt hoofdzakelijk in Kenia geteeld

Daarnaast moeten de eisen aan transparantie in de vorm van certificeringen - waaronder GlobalGAP und Fair Trade - op de exotenmarkt genoemd worden. Bio-producten zijn ook een groeiende markt, weet Jaswinder. "We hebben een reeks van producten, die we zowel in conventionele alsook in bio-kwaliteit kunnen leveren. Dat zijn onder andere de Indische mango's Kisser en Alfonso. Deze zullen vermoedelijk eind volgende week binnenkomen en kunnen normaal gesproken tot en met juni op de markt worden gebracht."


In de periode voor Pasen is er veel vraag naar Indische druiven

Hoofdmarkt Duitsland
Rhinelink is een volwaardig dienstverleningsbedrijf met de hoofdvestiging in Hamburg. Het bedrijf distribueert een groot aantal exotische producten, zowel aan hoofdmarkt Duitsland alsook in de Benelux en Scandinavië. Het bedrijf houdt zich onder andere bezig met advisering, logistiek en de verdere toegevoegde waardeketen met betrekking tot exoten. Het kwaliteitsmerk ISA-Fresh behoort tegenwoordig tot de belangrijkste productlijnen van het bedrijf en past bij het bedrijfsmotto 'Quality produce linked with fresh excellence'.


Het assortiment van Rhinelink omvat verschillende soorten babygroenten

Verdere informatie: 
RhineLink GmbH 
Jaswinder Bhamra
Sperbertwiete 12a
D-22175, Hamburg
Tel: +49 (0)40 38 90 29 22
Fax: +49 (0)40 38 90 29 24

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018