Ton van Dalen, Best of Four:

"Start Nederlands vruchtgroentenseizoen zorgwekkend"

Tholen - Het Nederlandse vruchtgroentenseizoen is weleens beter gestart. "We staan niet te juichen hoe de prijsvorming zich dit jaar ontwikkelt", constateert directeur Ton van Dalen van telersvereniging Best of Four. "En dat is al met al best verontrustend. Zeker gezien de landelijke areaaluitbreidingen in vooral tomaat (bijna 10 procent) en paprika (bijna 5%). Die producties zullen toch afgezet moeten worden."

"We zien dit jaar Spanje lang aan de markt blijven. Die situatie was vorig jaar heel anders vanwege de weersomstandigheden. Nu zien we Spaans product tot week 14, 15 en zelfs 16 in de schappen liggen en dat zit het Nederlandse product danig in de weg", vervolgt Ton. "Dat zie je onder meer met de paprika's waarbij het Nederlandse product niet wordt gebruikt in de flowpack en retailers lang in het Spaanse product blijven hangen.""Nuchter bezien wordt het een moeilijk jaar voor Nederlandse tomaten, paprika's, komkommers en aubergines als de weersomstandigheden in de ons omliggende landen goed blijven, zeker voor het product dat door week- en dagbemiddeling tot stand komt. De partijen waarbij de prijzen zijn vastgelegd, zoals je meer ziet bij de tomaten en voor de Britse markt ook bij paprika's en komkommers, zullen er dan waarschijnlijk het beste uit gaan komen, wat we vorig jaar uiteindelijk ook zagen."

Wat er voor een opleving zou kunnen zorgen? "We hebben allemaal economie gehad", lacht Ton. "Vraag en aanbod bepalen de marktsituatie grotendeels. Daarbij hopen we de consumenten ook zover te krijgen meer groenten en fruit te eten. Daarvoor is veel aandacht en staan ook de seinen op groen, getuige de belangstelling tijdens bijvoorbeeld Kom in de Kas. Hopelijk leidt dat uiteindelijk ook tot meer tevredenstellende prijzen."

Voor meer informatie:
Best of Four
Ton van Dalen
+31 (0)180 – 820 084
ton@bestoffour.nl
www.bestoffour.nl

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


gelukkig is er altijd nog een voedsel tekort.
als t maar niks kost.
ik zou zeggen doe er lekker nog 50 Ha bij
De wanhoop, derde wereld - 2018/04/11 18:48:11.000© AGF.nl 2018