Verse Haskapbes weer een stap dichter bij de EU-markt

De weg die Haskaptelers in Europa moeten bewandelen is lang. Ze willen beginnen met het verkopen en promoten van hun verse bessen in de EU. Naast het ontwikkelen van een vrij onbekend product worden ze nu ook nog geconfronteerd met een ander obstakel, namelijk de Verordening Nieuwe Voedingsmiddelen uit 1997. Begin 2018 werd er de nieuwe EU-verordening 2015/2283 op nieuwe voedingsmiddelen ingevoerd, die de oude verordening vervangt. Janja Postružnik van Haskap legt uit dat telers nog steeds wachten op de goedkeuring van Haskapbessen (ook wel bekend als honingbessen). 

In de tussentijd zijn Janja en haar zakenpartner Zoran Petrovic blijven werken aan nieuwe manieren om consumenten kennis te laten maken met de gezonde Haskapbes evenals naar de jaarronde beschikbaarheid van de bessen. 

"Verse Haskapbessen zijn maar één maand beschikbaar. We hebben daarom nieuwe producten ontwikkeld zodat mensen in elk jaargetijde van deze heerlijke en enorm gezonde bessen kunnen genieten. Op basis van wat we zien op de markt, hebben we besloten om naast sappen en diepgevroren bessen ook nieuwe luxere producten te gaan maken die vegan, lactose-vrij en biologisch zijn en geen toegevoegde suikers bevatten. We hebben een lijn ambachtelijk snoep met Haskapbessen gemaakt, waarvoor we alleen de beste Ecuadorian Nacional cacao gebruiken in de vorm van rauwe chocoladerepen, rauwe Haskapkoekjes, rauwe biologische snacks en energierepen," vertelt Janja. 

Haskap breidt haar areaal ieder jaar uit en Janja legt uit dat het bedrijf nieuwe plantages aan blijft leggen. 
"We denken dat de mogelijkheden van Haskapbessen eindeloos zijn. We blijven aanplanten en nieuwe rassen testen, waarbij we op zoek zijn naar rassen die zoetere en grotere bessen geven. Uit een onlangs gepubliceerd onderzoek blijkt dat in Slovenië geteelde Haskapbessen dankzij de bodemsoort nog meer gezonde eigenschappen bezitten dan hun Canadese superfood equivalent!"

Voor meer informatie:
Janja Postružnik
Haskap, d.o.o.
Tel: +386 70 135 988
Email: haskap.doo@gmail.com
haskap.suvenirko.hr

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018