Nederlandse re-export van exotisch fruit naar Rusland met 18% gestegen

Rusland is reeds jaren bezig haar economie te diversifiëren en minder afhankelijk te zijn van alleen de olie- en gaswinning en export. Landbouw is één van de sectoren die men met steun van de overheid tracht te ontwikkelen en de agrarische productie tracht te stimuleren. De Russische tegensancties op de invoer groenten en fruit uit Westerse landen in 2014 hebben dit proces versneld.

Na vrijwel een halvering van de Nederlandse agrarische export naar Rusland als gevolg van de politieke tegensancties in 2014, is de Nederlandse agrarische export in 2017 weer met 10% gestegen naar ruim €1 miljard. Rusland is hiermee voor Nederland, na de VS en China, de derde grootste agrarische exportmarkt buiten de Europese Unie.

Verschuiving in Nederlandse export
De nieuwe handelscijfers van het Wageningen Economic Research (LEI-WUR) tonen verder aan dat de samenstelling van agrarische producten in de Nederlandse export naar Rusland in de afgelopen jaren is veranderd. 


Beeld: Bron: Wageningen Economic Research 

De (re)export van exotisch fruit, waaronder citrus, ananas, avocado's en mango's, (via de Rotterdamse haven) steeg met 18 procent naar circa 29 miljoen euro. 

De verwachting is dat de agrarische handel tussen Nederland en Rusland ook in 2018 verder zal toenemen. Over de mate waarin zijn de meningen verdeeld. Sommige experts verwachten dat de groei iets onder druk zal komen te staan als gevolg van de politieke spanningen en minder financiële steun van de overheid, waardoor investeerders in Rusland weer wat terughoudender zullen worden en besluiten om te investeren worden uitgesteld. 

Bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018