"China verzet zich "tegen elke prijs" tegen importtarieven VS"

China zal "tegen elke prijs" en met tegenmaatregelen de protectionistische stappen van de VS beantwoorden, aldus een woordvoerder van het Ministerie van Handel. "Met betrekking tot de handelsrelatie met de VS hebben we ons standpunt duidelijk gemaakt. We willen geen handelsoorlog, maar we zijn niet bang voor een dergelijke oorlog."

Die reactie kwam nadat president Trump vorige week donderdag liet weten dat hij de opdracht heeft gegeven om een lijst op te stellen ter waarde van 100 miljard dollar aan extra handelstarieven op Chinese producten.

Xinhuanet.com meldde dat China door zal gaan met hervormingen en de opening van de markt om de handel te beschermen en de vrijhandel en liberalisering van investeringen te promoten. Ondertussen vliegen de dreigementen over handelstarieven de wereld over.

"Telkens als er gesprekken zijn die de im- en export kunnen beïnvloeden, is er de zorg dat het de fruitsector zal raken," aldus Scott Martinez, van Rivermaid Trading Co. "We hebben toegang tot elke markt nodig om succesvol te kunnen zijn in de afzet van peren." De afgelopen jaren hebben de perentelers in het noordwesten van de VS een derde van de winterperen geëxporteerd, waarbij Azië een belangrijke markt was.

"China heeft het potentieel een enorme markt te zijn voor ons," aldus Mike Naumes, van Naumes, de grootste perenteler in de Rogue Valley. "Ongelukkig genoeg is de landbouw altijd het slachtoffer in handelsoorlogen." Hardfruitexporteurs in de VS hebben zich ingespannen om alternatieve markten te vinden na de Russische boycot in 2014. China bleek een grote markt voor hardfruit, kersen, walnoten en amandelen.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018