Rwanda: Bewaringloodsen moeten einde maken aan speculatie

Aardappeltelers in de Rwandese districten Musanze en Rubavu zullen binnenkort nieuwe bewaringsfaciliteiten krijgen om een einde te maken aan prijsafspraken en speculatie door tussenhandelaren. 

Vorige week heeft de minister-president aan het parlement laten weten dat de grootste aardappelteeltgebieden nieuwe bewaarvoorzieningen krijgen. In de periode 2018-2019 is er geld vrijgemaakt voor de bouw van 10 nieuwe koelfaciliteiten en 108 voedselopslagfaciliteiten in Musanze, Nyabibu en Rubavu. 

Tot dusver beschikt Rwanda over een bewaringscapaciteit van in totaal 311.000 ton en zes koelopslagfaciliteiten voor fruit, waar dagelijks 140 ton fruit verwerkt worden. 

De bouw van deze nieuwe faciliteiten zal telers zoals Fidele Hakizima uit het district Rubavu ten goede komen. Hij hoopte vorig seizoen zo'n 25 ton witvlezige aardappelen te kunnen verhandelen. Toen hij echter met rooien kon beginnen, waren er geen kopers te vinden en uiteindelijk lagen zijn aardappelen weg te rotten, schrijft KT Press.

Bovendien werden aardappeltelers ook nog het slachtoffer van 'prijsafspraken' en speculatie door tussenhandelaren die de marktprijs op wilden drijven, waardoor de regering zich genoodzaakt zag om in te grijpen. De agrarische sector is nog altijd de grootste bron van werkgelegenheid in Rwanda. De sector groeide in 2017 met 39%, waarmee zij 31% bijdroeg aan het BBP van het land en goed was voor 35,8% van de totale werkgelegenheid.Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018