Goed resultaat ondanks moeilijk fruitjaar

BayWa sluit 2017 succesvol af

Het internationale handels- en dienstverleningsconcern BayWa heeft boekjaar 2017 succesvol afgesloten met een omzetstijging en EBIT-stijging: de omzet verhoogde zich naar 16,1 miljard euro (2016: 15,4 miljard euro) en het resultaat voor aftrek van rente en belasting (EBIT) steeg naar 171,3 miljoen euro (2016: 144,7 miljoen euro).

Het werkveld Agri Supply & Trade (BAST) eindigde het jaar 2017 met een duidelijk positief EBIT, dat in het voorgaande jaar nog duidelijk negatief uitviel. Vanwege de moeilijke uitdagingen waar de Duitse agrarische handelaren ook in 2017 mee te kampen hadden, mag dit resultaat in het bijzonder benadrukt worden, aldus BayWa bestuursvoorzitter Klaus Josef Lutz.2017 was een moeilijk jaar voor de fruithandel: zowel in Nieuw-Zeeland als vooral ook in Duitsland zorgden deels catastrofale weersinvloeden voor aanzienlijke kwaliteitsproblemen en kleinere oogsten. Dit leidde vervolgens tot een lager EBIT dan in 2016. Positieve ontwikkelingen binnen de steenfruithandel in Nieuw-Zeeland ofhet hele jaar aanbieden van tropisch fruit konden deze ontwikkeling niet compenseren. Bovendien had het resultaat bij Global Produce in 2016 van een bijzonder effect geprofiteerd door de verkoop van een logistiekdeelname in Nieuw-Zeeland.

Voor 2018 wil BayWa wat betreft het EBIT minstens een soortgelijk niveau als in 2017 bereiken. Dat betekent dat het bijzondere effect uit de verkoop van de concerncentrale in 2017 gecompenseerd of licht overtroffen dient te worden door resultaatverbeteringen uit de operatieve handel. Klaus Josef is duidelijk positief over de operatieve eenheden in het lopende jaar: binnen de agrarische handel bijvoorbeeld wordt door winststijgingen en de uitbreiding van de specialiteitenhandel, die een hoge marge heeft, een significant hoger EBIT dan in 2017 verwacht. In Nieuw-Zeeland zijn de oogst- en verkoopverwachtingen voor steenfruit zeer hoog en ook in de handel met tropisch fruit rekent Klaus Josef op verdere stijgingen. Bovendien zullen de eerste oogsten uit het 'Greenhouse'-project in de Verenigde Arabische Emiraten positief aan het resultaat van 2018 bijdragen.

Voor verdere informatie:
www.baywa.com

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018