Venezolaanse aardappelteelt stort in

Vanwegegebrek aan pootaardappelen en meststoffen is de aardappelopbrengst in Venezuela dit jaar totnu toe laag. In totaal is er minder dan 3500 hectare gepoot in de eerste driemaanden van 2018, wat zeer weinig is in vergelijking met dezelfde periode vorigjaar. Tussen januari en maart 2017 pootten de Venezolaanse aardappeltelersnamelijk 12.000 hectare. Dit betekent een daling van 71%.


GersonPabón, algemeen directeur van Fedeagro, geeft aan dat er op dit moment op demarkten volop aardappelen zouden moeten zijn die in Chirgua (in dedeelstaat Carabobo) en in Sanare, Guárico, Anzoátegui, Villanueva, HumocaroAlto en Humocaro Bajo (in de deelstaat Lara) geteeld zijn. Dit zijn de gebiedendie het land in de eerste drie maanden van het jaar van aardappelen voorzien. Deze gebieden leverden tot nu toe in 2018 echter nog geen 5 %. In goede oogstjaren (2011, 2012 en 2013) leverden deze regio's wel 70 %.

"Als de telers zouden beschikken over ten minste 60 % van de meststoffen die ze nodig hebben, en als er op tijd verzonden zou worden, zou de consument voor 30.000 bolívares (€0,50) een kilo aardappelen in Caracas kunnen kopen", aldus Pabón.

Hijgeeft aan dat er bijna geen opslag van pootaardappelen is en dat ze sinds 2014 niet gecertificeerd zijn door Agropatria of een ander bedrijf, omdat de staat niet meer buitenlandse valuta toekende. "Alles wat we hebben, zijn de weinige pootaardappelen die we in Colombia kopen. Daarnaast zijn er geen meststoffen aangeschaft. Daarom poten deaardappeltelers niet voldoende en kunnen ze het risico ook niet nemen om datwel te doen", zegt Pabón.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018