Aardappel marktbericht week 13

"Gecompliceerde markt voor Bintje"

België
Marktbericht van Fiwap/PCA:

Aardappelen voor verwerking: de algemene situatie verbetert (na de vertraging bij snel planten in heel Europa), met stijgende prijzen voor Fontane. Er is vraag naar de export van verse aardappelen naar verschillende bestemmingen (waaronder Slovenië, Kroatië, Spanje, Portugal en andere) in verschillende variëteiten. 

Algemene prijzen per variëteit voor, 35 mm+, min 60% 50 mm+, min 360 gr per 5kg EPS, los, kruimig, verkoopprijs exclusief BTW, directe levering:

Bintje: rustige markt (aanbod groter dan of gelijk aan de vraag). 2,00 tot 3,00 €/a, afhankelijk van de kwaliteit en de bestemming; zeer weinig vraag naar de industrie; aan de andere kant blijven de schillers de beste partijen kopen (formaat en kookeigenschappen);

Challenger: stabiele markt (aanbod gelijk aan de vraag). Prijs ongeveer € 3,00/a. Kopers blijven voorzichtig en selectief vanwege interne veranderingen;

Fontane: gesloten markt (vraag groter dan aanbod): 4,00 tot 5,00 €/a, waarbij de prijs van € 5,00 soepeler maakt. Toenemende vraag naar onmiddellijke levering, evenals voor vertraagde levering;

Innovator: stevige prijzen, 4,00 tot 6,00 €/a voor onmiddellijke levering, met een grote ongelijkheid tussen kopers.


Europese fysieke markten
Samenvatting van de prijzen (bron: NEPG):Bintje-plant / andere variëteiten van frietaardappelen: laag aanbod van kleine maten. Algemene vraagvertragingen door slecht weer, waardoor de plantperiode wordt uitgesteld. Nederlandse plant, klasse A, van maart 2018, per 5 ton, in zakken, excl. VAT:

Afmetingen 28 - 35 mm: 58,00 - 60,00 €/aMaat 35 - 45 mm: 30,00 - 32,00 €/a


Toekomstige markt
EEX in Leipzig (€/a) Bintje, Agria en diverse gerelateerde variëteiten geschikt voor verwerking, 40 mm +, min 60% 50 mm +:Nederland
Stijgende prijsontwikkeling als gevolg van een betere industriële vraag naar een terughoudend aanbod. De belangrijkste classificatie van PotatoNL (frites cat 1, NeBeDe) is afgelopen donderdag vreemd genoeg gedaald, evenals de rating van lange bakvariëteiten (Innovator-groep). De "Agria"-rating werd sterker, evenals de export rating.

De VTA verhoogde zijn prijzen op vrijdag. De handel met de Balkan en met Polen is positief. Telerprijzen voor export liggen tussen de 4,00 en 6,00 €/a, afhankelijk van de variëteit en kwaliteit. Voor binnenlandse versmarkten, 7,00 tot 12,00 €/a, in variëteiten met zachte pulp. Stevige pulpvariëteiten gaan rond de 9,00 tot 13,00 €/a.

Prijzen via PotatoNL (ook beschikbaar op www.potatonl.com) Prijzen volgens de VTA (Verenigde Telers Akkerbouw)
Prijzen allemaal opeenvolgend in vergelijking met vorige week:Nederlandse zendingen en export: volgens de VTA (ontleend aan bronnen van de NAO) zijn op 1 maart de statistieken over verzending naar de rest van de Unie, export naar Europese landen buiten de Unie en grote export (exclusief Europa), allemaal beter dan die van dezelfde datum in 2017. In totaal werd tussen de oogst en het einde van februari 543.999 ton verzonden en uitgevoerd, wat een toename van 9,1% of 45.225 ton vertegenwoordigd.

Frankrijk
Voor de industrie is de vraag wat lauw en is belevering niet echt een urgente kwestie. De markt blijft voor Bintje erg gecompliceerd, terwijl bij andere variëteiten de prijzen stabiel zijn (zelfs optimistisch). Er is vraag naar de export van aardappelen met kruimige kwaliteiten. De 'stemming' verbetert; verschillende bedrijven kiezen voor vertraagde leveringstermijnen. Er is ook een markt voor vervanging van contracten tussen telers die niet in de statistieken verwerkt zijn. De export gaat verder, zonder bijzondere ontwikkelingen, en vooral richting oostelijke landen en de Balkan.

Niet-gewassen industrië-aardappel, bulk, verkoopprijs, excl. BTW, Noord Seine, €/a, min - max (gem.) (RNM):Industriële activiteit neemt toe (bron: GIPT via UNPT): Franse fabrieken gebruikten vanaf juli 2017 tot eind februari 2018 715.000 ton aardappelen. Dat is 5 procent meer dan vorig jaar (+36.000 ton), maar 1000 ton minder in vergelijking met dezelfde periode in 2015-2016.

Duitsland
Op de versmarkt blijven telerprijzen ongewijzigd; op 20 maart stonden ze op 11,67 €/a voor stevige pulp en 11,00 €/a voor zachte pulp. De hoop op een meer dynamische markt vóór de paasvakantie is niet echt vervuld.

Sommige supermarkten bieden al nieuwe aardappelen aan terwijl de kwaliteit van de aardappelen in de koelopslag nog steeds uitstekend is. "In aardappelen voor de industrie (frites) blijven de markten ongewijzigd in Rijnland (en ook elders in Duitsland) voor Challenger, Innovator en Fontane, met telerprijzen tussen 3,50 en 4,25 €/a. Chips-aardappelen ondervinden stabiele prijzen, vooral in het oosten van het land.

In biologische aardappelen liggen de telerprijzen altijd rond de 48,00 €/a. Prijzen voor Israëlische aardappelen zijn ongeveer 56 €/a, en prijzen voor Egyptische ongeveer 50 €/a.


* € 1,00/a van de prijzen in de bovenstaande tabel aftrekken voor sorteerkosten!

Groot Brittanië
Gemiddelde telerprijs (alle markten gecombineerd) voor het einde van week 11: geen prijzengegevens beschikbaar.

Algemene stabiele prijzen in Engeland, met weinig gerapporteerde activiteiten op de verpakkingsmarkt, en sommige transacties op de groothandelsmarkt voor aardappelen van topkwaliteit, tegen een hogere prijs. De gemiddelde prijs voor deze markt was 13,10 €/a (groot formaat, in zakken, verkoopprijs). Het aanbod in de fabrieksaardappelen wordt nog steeds grotendeels gedomineerd door contracten, en gemiddeld genomen zijn industrie-variëteiten ongeveer € 4,50 per liter.

De vroege aanplant is ernstig verstoord door het weer; slechts 55 tot 60% van het areaal was in Jersey geplant en had ernstige vorstschade, resulterend in het laagste cijfer van de laatste 10 jaar. In Cornwall waren plantmachines vorige week nauwelijks in staat om naar buiten te gaan en er werd vorstschade gemeld bij gewassen die in januari waren geplant.


Voor meer informatie:
Fiwap
Tel: +32 (0)81/61 06 56 
info@fiwap.be
www.fiwap.be

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018