Brugers hamsteren dollars door onzekerheid Washington

Iraanse munt bereikt dieptepunt

De Iraanse Rial bereikte maandag een dieptepunt toen het de grens van 50.000 tegen de euro voor de eerste keer passeerde. Volgens analisten is dit het gevolg van onzekerheid in Washington.

In de afgelopen zes maanden heeft de Iraanse munt ongeveer een kwart van haar waarde verloren. De Iraanse regering nam drastische maatregelen vorige maand om de dalende trend te keren. Handelaren werden gearresteerd, accounts van speculanten bevroren en de rente verhoogd.

De Iraniërs reageren op veranderingen in Washington, waar president Trump deze maand op een aantal posten mensen met anti-Iran sentiment benoemde. Analisten denken dat Trump het nucleair akkoord uit 2015 in mei niet zal verlengen. Daarmee zouden de sancties weer terugkeren.

Volgens de timesofisrael.com klagen Iraanse ambtenaren dat de bevolking dollars hamstert aangezien de reserves bij de lokale banken op raken. De devaluatie vormt een groot probleem voor de regering van president Hassan Rouhani, die hoopte grote investeringen aan te trekken in het kielzog van de nucleaire overeenkomst.

Het grootste probleem is wellicht het hamsteren van dollars, dat steeds vaker gebeurt sinds de woningmarkt stagneerde. Iraanse banken proberen dit te voorkomen door de rente te verhogen tot 20%, maar dat heeft als keerzijde dat investeren minder aantrekkelijk wordt.


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018