Opening nieuw onderzoekscentrum voor aardbeien en frambozen

FNM aardbeien hebben marktaandeel van 34% in Huelva

Op donderdag 22 maart werd de nieuwbouw van Fresas Nuevos Materiales (FNM) in El Rompido, in de Spaanse provincie Huelva, officieel geopend. Aanwezig waren vertegenwoordigers uit de gehele sector en autoriteiten van de gemeente en van de regering van Andalusië.Een investering van 2,5 miljoen euro levert 3,5 hectare aan ruimte voor onderzoek op, waarvan 60% bestemd is voor de teelt van aardbei, en 40% voor framboos. De nieuwe aanwinst is uitgerust met een oppervlakte van 200 vierkante meter aan verwarmde- en tunnelkassen. Een laboratorium van 50 vierkante meter, verschillende kantoren, een eetzaal, een opslagruimte van 600 vierkante meter en koelcellen maken de nieuwe faciliteiten compleet.Fresas Nuevos Materiales werd opgericht in 1999, met als doel de ontwikkeling van programma's ter verbetering van variëteiten via aandeelhouders (de opkweek-, teelt-, en verkoopbedrijven in de sector). Het bedrijf wilde een alternatief bieden voor buitenlandse rassenverbeteringsprogramma's. Sinds de oprichting is het bedrijf niet gestopt met groeien. Momenteel hebben ze al een marktaandeel van 34 % in Huelva en verkopen ze 200 miljoen planten per seizoen.

Rociera op een na meest geplante aardbeiensoort in Huelva
"De Primoris, Rábida en Rociera aardbeien vertegenwoordigen een marktaandeel van 34% in Huelva. Dit jaar springt de grote groei van de Rociera variëteit eruit. De aanplant van dit aardbeienras is van het ene op het andere jaar verdubbeld, van 50 miljoen naar 100 miljoen planten. Hiermee wordt de Primoris grotendeels vervangen en is de Rociera al goed voor een marktaandeel in aardbei van 19,4%. In slechts twee teeltseizoenen is dit ras het op een na meest geplante ras geworden", legt Fernando Zafores, marketing manager van FNM, uit.


Rociera aardbei.

"Hoewel al onze aardbeien gekenmerkt worden door hun vroegrijpheid en lange levensduur, maakt de smaak van Rociera het verschil: het is een erg zoete vrucht, met een gemiddelde van meer dan 10 Brix over het hele seizoen. Bovendien heeft deze aardbei een homogene grootte, kleur en vorm en is hij zeer resistent tegen bodemziekten", zegt Zafores.


Rábida aardbei.

De grootste concurrentie voor FNM wordt gevormd door Noord-Amerikaanse rassenverbeteringsprogramma's, vooral die van de Universiteit van Florida, met zijn Fortuna aardbei, die al verschillende jaren op rij de grootste is op de markt in Huelva. Samen vertegenwoordigen FNM en het genoemde programma uit Florida 70% van de sector. "Onze toekomst ziet er ongetwijfeld veelbelovend uit, maar de concurrentie met buitenlandse instellingen wordt steeds groter. Daarom moeten we hard werken om ons marktaandeel te behouden en te blijven groeien. Als er iets is wat ons onderscheidt van onze concurrenten is het dat de drie variëteiten van ons programma opvallend aanwezig zijn op de markt, en de markt heeft het laatste woord".


Primoris aardbei.

Eerste frambozenras van FNM in afwachting van registratie
"FNM komt tegemoet aan de behoeften van de sector met een compleet programma voor aardbeirassen die zeer goede resultaten geven. We moeten echter niet het zicht verliezen op de belangrijke trend van de diversificatie naar andere soorten zachtfruit. Daarom werken we nu ook met framboos", vertelt de marketing manager. "We zijn momenteel nog bezig met het registratieproces van onze eerste variëteit, die zeer goede resultaten oplevert".Hoewel FNM het nog te vroeg vindt om meer details te geven over dit ras, lijkt het zeker dat het gaat om "een framboos van een aanzienlijk formaat, met een zeer goede oogst in de winter en een goede smaak. De framboos valt ook op vanwege het gemak waarmee hij geoogst kan worden".

Voor meer informatie:
Fernando Zaforas
Fresas Nuevos Materiales
T: +34 959809891
comercial@fresasnm.com
www.fresasnm.com

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018