Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Beproefde houten verpakking beleeft renaissance

Aardbeien zonder plastic afval?

De vraag naar voorverpakte producten is in de loop der jaren steeds sterker geworden, zodat de consument niet met de producten kan rommelen. Momenteel zijn producten in folie een gevoelig onderwerp en het voordeel van folie lijkt steeds meer naar de achtergrond te verwijden door de massale wens om een verdere toename van het plastic afval te vermijden. Als gevolg daarvan zoeken de grote supermarkten naar oplossingen voor plasticarme verpakkingen en de eerlijk gestelde vraag luidt nu: verkoopt de fruitbranche eigenlijk gezondheid, versheid en natuur of ook te veel verpakkingsafval? Dit geldt echter niet alleen voor de afzonderlijke producten, maar ook voor grootverpakkingen.


Producten in folie in het supermarktschap

Tijdens de afgelopen Fruit Logistica merkte men al duidelijk dat nieuwe verpakkingsoplossingen en -manieren momenteel bijzonder in de focus staan. Daarbij zouden ook beproefde verpakkingsoplossingen uit het verleden herontdekt kunnen worden. Het vermijden van plasticafval is bijvoorbeeld bij het seizoensproduct aardbeien makkelijker in het voordeel van de retail te realiseren dan men in eerste instantie zou denken, aldus Uwe Groll - directeur van 'GROW', een vereniging van producenten van houten kratten. "Het gebruik van houten kratten vermijdt niet alleen maar plastic, maar is onbetwist ook gunstiger voor het microklimaat binnen de verpakking wat betreft koeling, energiebesparing en het voorkomen van vroegtijdig bederf.''


Verse aardbeien in houten kistjes

Gunstig & goed voor het milieu
In combinatie met schaaltjes van houtpulp duiken de houten kratjes reeds steeds vaker op, vooral bij de groothandel en op weekmarkten, maar ook bij enkele grote discounters. Tot de genoemde voordelen van houten kistjes horen onder andere ook de verbetering van de houdbaarheid en de vermindering van afval. Daarnaast associeert men hout met duurzaamheid c.q. milieuvriendelijkheid en de lokaliteit van de producten wordt ermee naar voren gebracht. Uit onderzoek blijkt bovendien dat de zogenaamde carbon footprint van houten kratjes aanzienlijk beter is dan die van andere verpakkingen, aangezien er bij de productie geen toegevoegde stoffen en slechts zeer weinig energie nodig is. Het benodigde populieren- en beukenhout stamt grotendeels van lokale houtvesterijen en is volgens de richtlijnen van de duurzaamheidscriteria van FSC en PEFC gecertificeerd.


Franz Rebhan toont de duurzame houten verpakkingen op de Fruit Logistica

De bedrijven waarin de houten kistjes geproduceerd worden, zijn voor het grootste deel familiebedrijven die hun grondstoffen traditioneel uit de omgeving van hun clientèle halen en ook daar verwerken. In tegenstelling tot kunststof is hout een nagroeiende, duurzame grondstof en de houten kistjes worden niet zelden zonder problemen meerdere keren gebruikt. Uwe: "Een goed argument voor hout is dat een keuze voor plastic onomkeerbaar is, zelfs wanneer men dit recyclet of verbrandt, aangezien het om een fossiele grondstof gaat. De houten kistjes worden daarentegen graag voor decoratieve doeleinden gebruikt, of worden gerecycled voor de productie van houten materiaal of warmte c.q. stroom. Men heeft daardoor nauwelijks afvalverwijderingsproblemen zoals bij plastic en men is niet afhankelijk van Chinese kunststofrecyclers.''

Verdere informatie:
GROW Verein für umweltfreundliche Holzverpackungen e.V.
Directeur: Uwe Groll
Hauptstraße 98
PLZ/Ort: 67133 Maxdorf
Tel: 06237-929593
Fax: 06237-929585
Publicatiedatum: