FIWAP week 12

Overzicht aardappelmarkt en nieuwe gegevens Belgische sector

Belgapom laat weten dat er in 2017 4,6 miljoen ton aardappelen tot Franse frites en andere aardappelproducten werden verwerkt. De groei van de verwerking (+3,6%) is met name groot in andere producten dan frites, zoals aardappelkroketten, chips, vlokken en overige specialiteiten. Er werden 690.000 ton verwerkt ten opzichte van 470.000 ton in 2016, een toename van 47,5%. 

In 2017 namen de investeringen eveneens toe (meer dan €300 miljoen), bijna even veel als in 2016. De 18 verwerkende bedrijven hebben 4.410 werknemers in dienst (+7,1%) en exporteren 2,2 miljoen ton diepgevroren aardappelen, waarmee Belgapom 's werelds grootste exporteur is. 

België
Fiwap/PCA marktbericht:

Industrierassen: Fontane nog altijd het meest gevraagde ras en de meeste fabrieken kopen het. Diverse problemen met de kwaliteit (dit geldt voor alle rassen, hoewel in mindere mate voor Bintje), variërend van rot, kiemen tot bakkwaliteit (als gevolg van koude partijen). De prijzen voor extra kwaliteit zullen logischerwijs sterker worden. Er worden kleine volumes geëxporteerd. 

Algemeen prijsniveau, 35 mm +, min 60% 50 mm +, min 360 gr / 5 kilo EPS, bulk, frites, verkoopprijs exclusief btw, directe levering:

Bintje : Rustige markt (aanbod groter dan of gelijk aan vraag). 2,00 tot 3,00 €/a, afhankelijk van de kwaliteit en bestemming; nog steeds weinig interesse vanuit de industrie, in tegenstelling tot schillers die de beste partijen opkopen (ratio van 50 mm+, lengte en mooi bakresultaat). Sommige kopers hebben dubbele voorraden van wat ze kunnen verkopen.

Challenger : Evenwichtige markt (aanbod gelijk aan vraag). Prijs rond de €3,00/a;

Fontane : Sterke markt (vraag groter dan aanbod): 3,00 tot 4,00 €/q, afhankelijk van de bestemming;

Innovator : 4,00 tot 5,00 €/a. Sterkere markt met verladingen naar Polen (als gevolg van de grote problemen die men daar heeft met de kwaliteit en bewaring). Er gingen maar zeer kleine volumes naar Zweden. De sector probeert zich in te dekken door tegen hogere prijzen in te kopen (1 tot 2€ meer) voor uitgestelde leveringen. 

Versmarkt: De markt wordt gedomineerd door uit de handel genomen partijen en de vrije markt is rustig. De prijzen zijn licht gedaald in vergelijking tot het einde van het jaar maar er liggen nog steeds veel producten in bewaring en koeling in Frankrijk en dat zet de prijzen onder druk. Daarbij is de kwaliteit over het algemeen goed. De eerste 'Cyprus' partij wordt rond Pasen verwacht en bestaat hoofdzakelijk uit Annabelle, Nicola en Allians. 

Vastkokende rassen (Charlotte, Nicola, Annabelle, Allianz, Jazzy, Marylin): Indicatieve prijzen 8,00/10,00 tot 12,00 €/a. Fritesaardappelen in dozen rond de 25 €/a zijn iets duurder.

Kruimige rassen (Artemis, Marabel, Milva, Alegria, Challenger, Victor): weinig transacties, tussen de 5,00 en 7,50 €/a, afhankelijk van het ras, de kwaliteit en bestemming.

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG): 


Bintje plant/overige fritesrassen: Laag aanbod van kleine maten. Dutch plant, klasse A, uit maart 2018, per 5 ton in zakken, exclusief btw. Toename van 'kleinere maten' (28-35 mm) vanwege grotere vraag naar grote maten wat sterkere prijzen voor 35-45 mm. Voor overige rassen is de markt vrij onvoorspelbaar en gecompliceerd: We 'vinden'de plant Fontane en Innovator (waar sommige kopers op gespeculeerd hebben) terwijl anderen zich afkeren van Challenger, vanwege de kwaliteitsproblemen van de voorbije weken in consumentenpartijen (met name in West-Vlaanderen). De meningen van verkopers lopen vaak uiteen afhankelijk van hun marktpositie. 

Maat 28 - 35 mm: 58,00 – 60,00 €/a


Maat 35 – 45 mm: 32,00 – 34,00 €/a


Future market: EEX in Leipzig (€/a) Bintje, Agria en overige rassen voor verwerking: 40 mm+, min 60 % 50 mm +:Nederland
De belangrijkste prijzen van PotatoNL (frites, categorie 1, NeBeDe) van vorige week donderdag werd gewaardeerd, evenals de Inno groep. Andere prijzen bleven onveranderd. Een partij Markies wordt verkocht voor €6,25/a.
Nieuwe VTA prijzen (in onderstaand overzicht)

Quotation PotatoNL : ook beschikbaar op www.potatonl.com 


VTA-prijzen (Verenigde Telers Akkerbouw)
De VTA wordt nu vervangen door drie verschillende noteringen (€/a), voor meer overeenstemming met het tweewekelijkse overzicht van PotatoNL: Frankrijk
Voor de verwerking is de markt nog altijd zwak, hoewel die voor Fontane en Innovator wat dynamischer is. Contracten blijven steken op 6,50 - 7,00 tot 8,00 €/a in mei. Versmarkt en export: Agria en Markies (en zelfs de mooie Fontane) zijn in trek in Zuid-Europa (bakkwaliteit), met prijzen tot 11,00 €/a. 'Zware' markt voor vastkokende aardappelen.

Ongewassen industrieaardappelen, bulk, exclusief btw, Noord-Seine, €/a, min – max (avg) (RNM) :Duitsland
Op de versmarkt blijven de telersprijzen onveranderd. Op 13 maart lagen de prijzen op 11,67 €/a (=) voor vastkokend, en 11,00 €/a (=) voornamelijk voor vastkokend/kruimig. In Rijnland blijft de markt voor industrieaardappelen (frites) onveranderd, (evenals in de rest van Duitsland). Voor Challenger, Innovator en Fontane liggen de telersprijzen tussen de 3,50 en 4,25 €/a. Voor Agria en Innovator rond de € 7,00. Frites/chips brengen stevige prijzen op, met name in het oosten van het land. 

Voor biologische aardappelen liggen de telersprijzen altijd rond de 48,00 €/a. De handel is goed. Er zijn momenteel geen prijsstijgingen. Het zuiden van Duitsland (met name Beieren) bevoorraadt het noorden met aanvullende aanvoer uit Oostenrijk en Nederland. 

De teelt van biologische aardappelen is naar Spanje uitgebreid (500 hectare in 2016 en vorig jaar). De Duitse sector heeft meer contracten gesloten voor het aankomende seizoen.

De eerste biologische aardappelen zijn in het zuidwesten (Baden Württemberg en West-Beieren) geplant. 

In 2016-2017 was 29% van de biologische aardappelen die in Duitsland werden verkocht afkomstig uit het buitenland; 125 van de (vroege) biologische aardappelen kwam uit Zuid-Europa (met name Spanje, gevolgd door Italië) en uit Egypte en Israël. 17% van de biologische consumptieaardappelen kwam uit buurlanden (met name uit Oostenrijk, Denemarken, Nederland en kleine volumes uit België). Groot-Brittannië
De gemiddelde telersprijs (alle markten) lag eind week 10 op 9,26 €/a. 
De markt is enigszins verslechterd vanwege van het feit dat sommige partijen van lage kwaliteit zijn. Er zijn bewaarproblemen met Agria en Ramos, vanwege rotting. Het poten in Cornwall heeft vertraging opgelopen als gevolg van het slechte weer. 

Israël
In Israël is het rooien begonnen en de eerste partijen worden per schip verladen. De brutoprijzen voor levering aan de groothandel in Duitsland en de Benelux beginnen vanaf 57,00 tot 59,00€/a. Voor meer informatie:
FIWAP
Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018