Wetsvoorstel Michigan: alleen gecertificeerd pootgoed

Telers in Michigan die op meer dan een halve hectare pootaardappelen telen zullen mogelijk met nieuwe eisen te maken krijgen, nu de senaat in Michigan een wetsvoorstel heeft aangenomen dat eist dat er alleen gecertificeerd pootgoed gebruikt wordt. 

Het voorstel is bedoeld om de mogelijke verspreiding van ziekten tegen te gaan. Michigan komt op de negende plaats van de grootste aardappelproducerende staten en heeft een areaal van 19.000 hectare. Het gewas draagt jaarlijks €144 miljoen bij aan de economie van de staat en één op de vier zakken chips in de Verenigde Staten wordt geproduceerd met aardappelen uit Michigan. Deze staat is echter de enige die nog geen wetgeving heeft omtrent het gebruik van gecertificeerd pootgoed. 

Chris Long, aardappeldeskundige van de Michigan State University, legt uit dat de accumulatie van virussen in pootaardappelen nadelig is voor een gezonde teelt. Overige schimmels en bacteriële ziekteverwekkers zijn ook een bron van zorg. "Dit wetsvoorstel is een goede zaak. Hierdoor zal beter voorkomen kunnen worden dat risicovol pootgoed wordt geplant." 

Greatlakesecho.org citeert John Marker, eigenaar van Marker Farms in Elmira, dat pootaardappelen teelt. "Al het pootgoed dat mijn bedrijf gebruikt is gecertificeerd. De wet is met name bedoeld voor commerciële telers in de staat. Wanneer zij aardappelen verplanten worden deze niet aan een inspectieprocedure onderworpen, waardoor de kans bestaat dat er zieke aardappelen worden geplant."

Het voorstel moet nog door de gouverneur ondertekend worden.
Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018