Nieuwe GmbH vermarkt Arabische producten met exclusiviteit

Bio-dadels uit Mekka vanaf februari beschikbaar

De oprichting van Mekka Dattel GmbH, met het hoofdkantoor in Keulen, werd afgelopen dinsdag officieel. Het verkoopbedrijf importeert haar biologisch geteelde dadels uitsluitend uit de provincie Mekka in Saoedi-Arabië. De eerste producten worden in februari naar Europa verscheept en op de markt gebracht.

De dadeloogst in het Mekka-gebied bedraagt jaarlijks maximaal 3000 ton. Daarvan krijgt het onlangs opgerichte Saoedische exportbedrijf Alotaibi & Ebel Dates een contractueel gewaarborgd aandeel van 50 procent, voor exclusieve marketing binnen de Europese Unie. Vanwege het strikte verbod op gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen tijdens de teelt, zijn de producten zuiver biologisch, aldus Mario Ebel, oprichter en managing partner van de GmbH. "We streven naar een bio-certificaat binnen enkele weken."Zakenpartners Sheik Khalaf ibn Abd al-Aziz Alotaibi en Mario Ebel

Heilig product
Vanwege de oorsprong van de dadels en hun grote populariteit bij burgers met Arabische roots, geloven de heer Ebel en zijn Arabische zakenpartner, Sheik Khalaf ibn Abd al-Aziz Alotaibi, dat de lancering van deze exclusieve dadels in Europa succesvol zal zijn. Met de gestage groei van de Noord-Afrikaanse en Arabische bevolking biedt de dagelijkse binnenlandse consumptie volgens Ebel ook een groot potentieel. Dit wordt bevestigd door de verkoopcijfers. Wereldwijd werden er in 2016 meer dan 6,42 miljoen ton dadels geoogst, oftewel 29 procent meer dan tien jaar geleden. In de EU, de op twee na grootste importeur ter wereld qua waarde en volume, kopen de Fransen de meeste dadels, met 25.606 ton in 2016, wat ongeveer 31 procent is van de EU-import.


Pakstation in de provincie Mekka

Duitsers zien bijvoorbeeld dadels meer als kerstartikelen, maar voor moslims zijn ze een heilig product. De exclusiviteit van de dadels is ook een belangrijk punt. "In de loop der jaren hebben dadels uit Tunesië en Algerije de overhand gehad in Europa vanwege de prijs, maar de kwaliteit van de Arabische producten is beter," aldus Ebel.

Op basis van de gesloten contracten mag slechts de helft van de oogst in Mekka naar Europa verkocht worden. Deze beperkte hoeveelheden vertegenwoordigen ongeveer 10 procent van de totale markt in Duitsland, zegt Ebel. Vanaf februari 2019 lanceert Mekka GmbH de eerste partijen op de markt.


Plantage van Saoedi-Arabische telers

Exotische producten
Mario Ebel verzorgt al jarenlang de Europese marketing van exotische levensmiddelen. Hij is ook oprichter en mede-eigenaar van Hylea Foods AG, dat handelt in Boliviaanse paranoten. Na aanvankelijke indirecte contacten met de exporteurs, raakte Ebel enthousiast over het marketingproject tijdens een 10-daagse reis door Saoedi-Arabië en nam hij de beslissing om een nieuw bedrijf op te richten. De doelgroep van Mekka GmbH bestaat voornamelijk uit Duitse consumenten met Arabische roots. Als gevolg hiervan zullen de dadels prominent aanwezig zijn in de handel van begin juni tot aan de Ramadan.

Voor meer informatie:
MEKKA Dattel GmbH
Mario Ebel
Wiesenweg 40, 51147 Köln
Büro: +49 (0) 2203 – 59 12 477

De website van het bedrijf is nog in de maak en wordt binnen enkele weken gelanceerd.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018