Yakima Valley vreest vergeldingstarieven

Fruittelers Washington bezorgd over dreigende handelsoorlog met China

Fruittelers in Yakima vragen zich af of appelen en kersen uit de staat Washington pionnen zullen worden in een mogelijke handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Trump dreigt met het opleggen van importheffingen op Chinese producten en fruittelers vrezen dat hun producten geraakt zullen worden door vergeldingstarieven. 

Vorig jaar werd zo'n 13% van de kersenoogst uit deze Amerikaanse staat naar China geëxporteerd. Daarnaast zijn Hongkong en China de vijfde grootste exportmarkt voor appelen uit Washington. 

Trump is van plan om jaarlijks €49 miljard aan importheffingen over Chinese producten te heffen. Hiermee reageert hij op de vermeende diefstal van intellectuele eigendommen en hoopt hij meer banen in Amerika te creëren. De tariefsverhoging zal van toepassing zijn op ruim 100 producten, die volgens Trumps regering gestolen zijn van Amerikaanse fabrikanten die onder druk werden gezet hun technologieën te delen om zaken in China te mogen doen. 

Volgens de website yakimaherald.com is China de grootste overzeese kersenmarkt voor de staat Washington, gevolgd door Mexico, Canada, het Midden-Oosten en India. 

De Chinese autoriteiten zouden ter vergelding importheffingen op soortgelijke producten in kunnen voeren. In het verleden is dit al eens gebeurd, namelijk toen de Verenigde Staten in 2010 de import van Mexicaanse trucks beperkte, waarna Mexico de importheffing op appelen uit Washington naar 20% verhoogde. 
 Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018