Jordaanse koning Abdullah brengt bezoek aan JIC op Schiphol

Afgelopen woensdag bracht Zijne Majesteit Koning Abdullah II van Jordanië, samen met een afvaardiging bestaande uit onder meer de minister van Handel, Yarub al Qudah, en de ambassadeur in Nederland, Ahmad Al Mufleh, een bezoek aan het Joint Inspection Center (JIC) van Schiphol SmartGate Cargo op het vliegveld Schiphol.

Ap Reinders, locoburgemeester van Haarlemmermeer, Bert Wiersema, directeur douane en Evert de Jager, plaatsvervangend directeur douane Schiphol Cargo gaven de gasten samen met Rob de Vos van Panalpina en de Lodewijk van de Vosse van het Panalpina Perishables Network een rondleiding door de faciliteit om een indruk te geven van de wijze waarop luchtvracht en perishables op Schiphol worden verwerkt.


Zijne Majesteit Koning Abdullah II van Jordanië ziet hoe verse asperges op Schiphol gecontroleerd worden

JIC werd ontwikkeld om de afhandeling van luchtvracht veiliger en efficiënter te maken omdat verschillende handhavings- en inspectieautoriteiten hun controles hier in nauwe samenwerking met zakelijke partners kunnen uitvoeren. 

"Het bezoek is bedoeld om te laten zien hoe de import van verse producten verloopt evenals de doeltreffendheid van de publiek-private samenwerking, waarbij het vooral neerkomt op het positieve effect, die deze heeft op het tempo waarin de vracht wordt verwerkt door particuliere instanties zonder dat de veiligheid hieronder lijdt," vertelt De Vos. 

Automatische en handmatige controles
Het programma gaf een indruk van de derde grootste vrachtluchthaven van Europa en het innovatieve logistieke model waarmee zelfs verse groenten en fruit snel verwerkt kunnen worden. 

De Jordaanse delegatie kreeg te zien welke weg een pakket dat op Schiphol SmartGate Cargo aankomt, aflegt tijdens het importproces op JIC. De producten passeren de innovatieve ULD-scanner, die gebruikt wordt om risico's te detecteren en de vrachtafhandeling sneller te laten verlopen. Een aanvullende handmatige controle wordt door douanepersoneel verricht om overige mogelijke risico's te signaleren. 

Effectieve publiek-private samenwerking
Het tweede deel van de rondleiding stond in het teken van het effectieve publiek-private samenwerkingsmodel dat in Nederland gebruikt wordt voor de logistiek van versproducten, een sector die steeds belangrijker wordt. 

Dit deel van de rondleiding werd verzorgd door Panalpina en de controles werden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. 

Panalpina bracht wat versproducten over naar JIC om het samenwerkingsmodel nader toe te lichten en te demonstreren dat de verminderde bemoeienis van overheidsautoriteiten geen afbreuk doet aan de veiligheid en de efficiëntie van het proces juist ten goede komt.Dankzij deze werkwijze kunnen versproducten, die per luchtvracht aankomen bij Panalpina op Schiphol, hun eindbestemming in Nederland al binnen twee uur na aankomst bereiken.

"We zijn trots op de samenwerking met onze partners op Schiphol en de autoriteiten, die het mogelijk maakt vracht op de veiligste en meest efficiënte manier af te handelen," vertelde Van de Vosse. "Dit is iets waar we voortdurend naar streven binnen het Panalpina Perishables Network."

Met Amsterdam en Luxemburg heeft Panalpina momenteel twee luchthavens in Europa, die gecertificeerd zijn voor de verwerking van bioproducten. Beide hubs zijn direct aan de startbaan gelegen zodat de kortst mogelijke route tussen vliegtuig en koelopslag gegarandeerd is.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018