Risico aardappelkanker verondersteld

Georgië verbiedt import Turkse aardappelen

De Centraal-Aziatische staat Georgië verbiedt de import van aardappelen uit Turkije voor een periode van drie maanden vanwege het risico op verspreiding van aardappelkanker. De eerste minister Giorgi Kvirikashvili heeft deze maatregel reeds getekend, die de aardappelteelt in Georgië moet beschermen tegen de ziekte.

Aardappelkanker wordt beschouwd als de meest ernstige en vernietigende ziekte voor dit gewas. Synchytrium endobioticum is een schimmel die de ziekte veroorzaakt. Het infecteert ook andere planten van de Solanum familie, hoewel de aardappel het enige gewas is uit die familie dat commercieel geteeld wordt. Wanneer de bodem eenmaal besmet is met de ziekte, kan deze voor een periode van 20 jaar niet opnieuw bepoot worden met aardappelen.

Volgens een artikel van agenda.ge oogstte Georgië vorig jaar 250.000 ton aardappelen. Landbouwminister Levan Davitashvili zei dat aan de vraag van de Georgische bevolking voldaan kan worden met eigen teelt. "Daarmee hebben we de afhankelijkheid van import afgebouwd aangezien we nu 100 procent zelfvoorzienend zijn."

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018