Onbetrouwbare herkomstopgaves bij groenten en fruit

Foodwatch zegt Amazon Fresh de wacht aan

foodwatch heeft de online retailer Amazon Fresh de wacht aangezegd wegens onbetrouwbare herkomstopgaven bij groenten en fruit. De consumentenorganisatie bekritiseerde dat Amazon Fresh in haar online-shop voor talrijke producten zoals druiven, kropsla en tomaten meerdere mogelijke herkomstlanden opsomt – een duidelijke schending van het Europees recht. foodwatch sommeerde Amazon Fresh om aan haar wettelijke etiketteringsplicht te voldoen. Bovendien verzoekt men de politiek om voor een betere bewaking van online retailers te zorgen.

"In één oogopslag herkennen of een appel uit Duitsland of uit Nieuw-Zeeland stamt - wat in de supermarkt om de hoek vanzelfsprekend is, moet ook voor online-shops gelden", zegt Luise Molling van foodwatch. "Als Amazon Fresh bij druiven dertien mogelijke herkomstlanden aangeeft, weet de consument nog niks. Voor veel consumenten is het belangrijk waar een product vandaan komt - het is niet alleen ergerlijk, maar ook onwettig dat Amazon haar etiketteringsplicht niet nakomt."

Online retailers zouden systematisch op de naleving van de etiketteringsplicht en op productveiligheid gecontroleerd moeten worden, zo wil foodwatch. Sinds 2011 schrijft EU-verordening 543/2011 de herkomstaanduiding van vele groenten- en fruitsoorten voor. Wanneer de producten op internet aan worden geboden, geldt deze informatieplicht ook voor de website van de handelaar.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018