"Finland: K Group geeft idee van "winkel van de toekomst"

Leclerc investeert in leveringsketen

Maleisië: minder omzet voor hypermarkten
De retailomzet in Maleisië nam in het vierde kwartaal van 2017 toe met 3,1%. De omzettoename kwam voornamelijk door de extra uitgaves tijdens de schoolvakanties en de feestdagen rondom het einde van het jaar. Het hypermarktsegment bleef echter in mineur. Consumenten laten de duurdere hypermarkten links liggen en kiezen voor goedkopere alternatieven. In de periode van oktober tot december 2017 daalde de omzet van het supermarkt- en hypermarktsegment met 2,7%, waarmee dit segment het slechtst presterende onderdeel van de gehele retailsector was. Over heel 2017 daalde de omzet bij hypermarkten met 3,2%.
Bron: themalaysianreserve.com

Brazilië: Carrefour breidt uit door overnames
Carrefour heeft aangegeven in Brazilië mogelijk uit te breiden door andere retailers in het land over te nemen. Ook is het voor de keten een optie om met Braziliaanse concurrenten een samenwerkingsverband aan te gaan. In 2018 gaf Carrefour al aan van plan te zijn om twintig Atacajero-locaties te openen, terwijl vijf tot zeven locaties worden heropend als hypermarkten. Tien locaties worden geopend als Carrefour Market-vestigingen en twintig filialen als onderdeel van de Carrefour Express-keten. Als alles volgens plan gaat, zal volgens dit tempo het jaar 2018 worden afgesloten met 166 Atacadão-vestigingen en 23 distributiecentra voor het groothandelssegment. Voor het plan op de lange termijn wil Carrefour met 2022 120 tot 140 vestigingen hebben geopend. Deze uitbreiding kan mogelijk worden bewerkstelligd door winkels via franchiseconstructies aan andere bedrijven te leasen. "Een franchisemodel voor supermarkten is mogelijk. We staan voor alles open," aldus de CEO van de Braziliaanse tak van Carrefour, Noel Prioux.
Bron: retailanalysis.igd.com

Frankrijk: Leclerc investeert in leveringsketen
Het Franse Leclerc wil zijn e-commerce-activiteiten in Parijs uitbreiden. De retailer heeft daarom een overeenkomst getekend met het bedrijf ID logistics. Parijs wordt gebruikt als een testlocatie voor initiatieven gericht op consumenten in grote steden. Dit betreft zowel fysieke winkels als online retail. Onder de nieuwe overeenkomst zorgt ID logistics voor ondersteuning van de e-commerce-activiteiten van Leclerc en dan met name voor thuisbezorging en afhaaldiensten.
Bron: retailanalysis.igd.com

Australië: Wesfarmers wil spin-off voor Coles
Wesfarmers, het moederbedrijf van de supermarktketen Coles, is van plan om Coles verder te laten gaan als spin-off. Ook wil Wesfarmers met Coles een beursgang maken. De reden voor deze aanpak is omdat de felle concurrentie in de Australische retailsector Wesfarmers ertoe dwingt om onderdelen met een laag winstmarge af te stoten. Meer dan tien jaar geleden werd Coles samen met de discountketens Kmart en Target en de keten voor kantoorartikelen Officeworks door Wesfarmers overgenomen. Het bedrag dat hier toen mee gemoeid was, betrof A$21 miljard (€13,2 miljard). Daarmee was dit toen de grootste overname in Australië ooit.
Bron: reuters.com

Finland: K Group geeft idee van "winkel van de toekomst"
De Finse retailer K Group heeft een enquête gehouden onder meer dan 60 experts op het gebied van de supermarktsector. Hierdoor heeft de keten een idee geformuleerd over hoe de sector er in de komende tien jaar uit komt te zien. De ideale "winkel van de toekomst" is volgens K Group een combinatie van de beste elementen van offline en online retail. De ideale winkel heeft mogelijkheden om boodschappen online te bestellen en om deze 24 uur per dag af te kunnen halen, heeft een kwaliteit die gelijk staat aan die van restaurants, geeft adviezen over voeding en zorgt voor een winkelervaring die op de behoeftes van elke afzonderlijke consument is aangepast.
Bron: esmmagazine.com

Frankrijk: Les Mousquetaires heeft 4% meer omzet
De Franse retailgroep Les Mousquetaires, dat onder andere verantwoordelijk is voor de keten Intermarché, had in 2017 4,1% meer omzet behaald met zijn Europese activiteiten. Naast Intermarché heeft Les Mousquetaires ook de ketens Netto, Bricomarché, Brico Cash, Poivre Rouge en Roady in handen. Deze ketens samen genereerden een omzet van €37,58 miljard. De afdeling voor landbouwproducten, Agromousquetaires, had een omzet van €4,02 miljard. Hiermee kwam de totale omzet op €41,6 miljard.
Bron: esmmagazine.com

VS: Rouses introduceert thuisbezorging
De regionale keten Rouses Markets gaat bij het grootste deel van zijn vestigingen online thuisbezorging doorvoeren. In de lente worden de online diensten uitgebreid met click&collect-opties. De in Louisiane gevestigde retailketen gaat voor zijn online activiteiten samenwerken met Instacart. De eerste locaties waar de online mogelijkheden van Rouses sinds 8 maart voor handen waren, zijn de regio's van New Orleans, Baton Rouge, Gonzales, Houma en Thibodaux. Consumenten kunnen in deze regio's online boodschappen als versproducten, vlees en brood bestellen via zowel de app van Instacart als via de site van Rouses. De boodschappen worden vervolgens binnen het uur aan huis afgeleverd. In de komende weken breidt Rouses zijn diensten uit naar de kustgebieden.
Bron: progressivegrocer.com

Voor derde maand op rij minder retailomzet in VS

De Amerikaanse retailomzet is in februari onverwachts afgenomen. Het is voor de derde jaar op rij dat de sector te maken heeft met minder omzet. Statistieken van het Amerikaanse ministerie van handel geven de indruk dat de uitgaven van consumenten in dit kwartaal teruglopen ten opzichte van het vorige kwartaal, dat juist gekenmerkt werd door meer uitgaven. In het vierde kwartaal kwam de omzettoename jaar op jaar neer op 3,8%, wat de grootste toename sinds een jaar tijd was. Volgens analisten doen consumenten mogelijk rustiger aan in verband met het aantal leningen dat aan het eind van 2017 werd afgesloten. Ook wordt de koopkracht beperkt door de relatief trage loonstijgingen.
Bron: bloomberg.com

Canada: meer omzet voor Sobeys dankzij reorganisatie
In het derde kwartaal nam de omzet van de Canadese keten Sobeys toe met 2,4% tot CA$6,0 miljard (€3,7 miljard). De vergelijkende winkelomzet had een toename van 1,1%. De netto winst steeg in deze periode van CA$34,6 miljoen tot CA$89,9 miljoen (van €21,5 miljoen tot €55,9 miljoen), waarmee duidelijk een verbetering is te zien in zowel de omzet als de winstmarges. De resultaten zijn een gevolg van het zogeheten Project Sunrise, dat is ingezet om de prestaties van Sobeys te verbeteren. Belangrijke onderdelen van dit plan waren onder andere het sluiten van tien slecht presterende locaties, het verminderen van investeringsuitgaves en het verminderen van het aantal stafleden. Het hervormingsplan heeft nu door deze reorganisatie zijn eerste fase voltooid. Sobeys heeft nu volgens plan zo'n CA$500 miljoen (€310,8 miljoen) aan kosten bespaard, oftewel ongeveer 5%.
Bron: retailanalysis.igd.com

VS: Southeastern Grocers wil faillissement aanvragen

Southeastern Grocers LLC, dat onder andere de ketens Winn-Dixie en Bi-Lo beheert, heeft aangegeven zijn aanvraag voor faillissement voor te bereiden. De retailgroep gaat 94 ondermaats presterende winkels sluiten. "We hebben onze strategische opties grondig onderzocht," zegt CEO Anthony Hucker. Het bedrijf gaat zijn faillissementsaanvraag eind maart aan de faillissementsrechtbank van Delaware voorleggen.
Bron: reuters.com

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018