Pitahaya, tamarillo en naranjilla

Ecuador: De markt voor exotisch fruit groeit exponentieel

Pitahaya, tamarillo, en naranjilla, zijn drie exotische fruitsoorten die een toenemende vraag genieten in de internationale markt en die door Ecuador meer en meer geteeld worden, vooral in het centrale gedeelte van het land. De export naar de VS, Azië en Europa kent eveneens een sterke groei."De export van tamarillo, gele pitahaya en naranjilla neemt zo sterk toe dat afgelopen jaar twee ondernemers uit Mexico en Ecuador besloten samen te werken en zo EcuMex Foods oprichtten. Dat is een bedrijf dat zich richt op de verkoop van exotisch fruit," zegt Jimmy Villalba Salazar. 

Villalba leidt het Ecuadoraanse gedeelte van de teelt, waar ze exotisch fruit zoals pitahaya oogsten. Dit heeft volgens hem "een betere kwaliteit dan wat in Colombia geteeld wordt, ondanks dat dit meer bekendheid heeft. Onze pitahaya wordt geoogst met de beste landbouwkundige methoden en geniet het voordeel dat het zich in de Amazone bevindt, waar onze plantages gevestigd zijn."De pitahaya uit Ecuador is zoet en heeft sappig vruchtvlees. We zijn ook GlobalGAP gecertificeerd om te kunnen exporteren naar de VS, Azië en Europa. Dat zijn markten die uitkijken naar nieuwe kansen, evenals Japan waar we al enkele klanten gecontacteerd hebben," zegt Villalba.

De pitahaya is een van de meest felbegeerde fruitsoorten in Europa aan het worden, vanwege haar prettige smaak en enorme hoeveelheid aan nutriënten, medicinale eigenschappen, vitaminen, mineralen en hoge vezelgehalte – vooral in de zaden. Captina is een stof die helpt het hart te reguleren en de zenuwen te kalmeren. Andere stoffen zoals ascorbinezuur, dat de bloeddruk helpt regelen, thiamine dat helpt diabetes onder controle te houden en riboflavine, dat gunstig is voor de ogen.

EcuMex is van plan 12 ton pitahaya per week te verkopen en staat in direct contact met telers die voortdurend hun capaciteit uitbreiden. Villalba zei dat tamarillo en naranjilla nieuwe producten zijn voor hen en dat ze bezig zijn hun klanten ermee kennis te laten maken. Door het toevoegen van deze fruitsoorten wil EcuMex haar assortiment verder uitbreiden. "We hebben klanten die naar Ecuador komen en ons speciaal om dit type fruit vragen, omdat ze het willen gaan verkopen. Dus we geloven dat dit zakelijk grote kansen biedt," aldus Villalba.


Voor meer informatie: 
Oscar Rojas & Jimmy Villalba
Ecumex
Ecuador
E: oscar.rojas@ecumex.net
E: jimmy.villalba@ecumex.net
T: + 52 55 3573 9961
T: + 59 309 8759 7636
print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018