Jolanda Nooijen, Compliment:

"Milieukeur een stap voorblijven"

Tholen – Het is (meteorologische) lente en de voorbereidingen op het komende seizoen zijn dus in volle gang. "Zo'n 18 jaar geleden begon het seizoen altijd rond 10 maart, echter de laatste 10 jaar werd dat jaarlijks wat vroeger. Dit jaar zorgde Koning Winter voor de eerste keer weer voor wat vertraging, Compliment kon daarom pas in maart beginnen met planten", vertelt Rene Verbakel, teeltspecialist van Compliment. Samen met Peer Schraven en Jolanda Nooijen besturen zij Compliment BV waarbij ze sinds oktober vorig jaar ondersteuning krijgen van Ron van Vonderen, voormalig directeur bij Peka Kroef.


De eerste ijsbergsla van Compliment is geplant

"Moeder Natuur corrigeert zichzelf altijd, dat bleek wel toen na de laatste vorstdag meteen een heerlijk lentezonnetje begon te schijnen. Inmiddels hebben we ijsbergsla, venkel, Chinese kool en wortelen kunnen planten en binnenkort ook bleekselderij en raddicio rosso. De percelen verkeren in goede conditie en we zien daarom het groeiseizoen vol vertrouwen tegemoet. Dus ook al begon het seizoen 2018 begon wat later, we zullen zien dat er toch rond 10 mei geoogst kan worden zoals het al jaren is. Voor ijsbergsla loopt het seizoen door tot 20 oktober, de andere gewassen lopen wat langer door."

Naast de genoemde producten teelt Compliment ook kersen en pompoenen. "Broccoli zit dit jaar niet in het assortiment, we konden daar geen rendabele prijs voor afspreken. Afgelopen jaar hebben we ook met succes zoete aardappel geteeld. Gebleken is dat de teelt in Nederland heel goed te doen is, oogst en verwerking is echter te kostbaar waardoor we er komend jaar niet meer verder mee gaan", vult Peer Schraven van Compliment aan. "Jaarlijks zitten we met onze afnemers in december aan tafel om het volgende seizoen door te spreken. Wij zijn trots op onze mooie portfolio met klanten in de breedste zin van het tuinbouwlandschap. Door kwaliteit én kwantiteit kunnen wij een breed scala aan klanten voorzien: van retailers tot snijderijen en van groothandel tot marktkoopman in binnen en buitenland."


De percelen zijn in goede conditie

Leveringsbetrouwbaarheid en voedselveiligheid
"Wat we wel zien, is dat de retailers die serieus bezig zijn met business to consumer, steeds meer gaan kiezen voor leverbetrouwbaarheid en voedselveiligheid. Bij ons staan deze waarden al lange tijd voorop, waardoor we een goede band hebben opgebouwd met de retailers. In Nederland willen retailers allemaal onder eigen label leveren, maar in het buitenland, Italië bijvoorbeeld, komen we met regelmaat ons eigen merk Compliment tegen en daar zijn we erg trots op", vertelt Jolanda Nooijen.

Biologische teelt start op
Door telkens vooruit te lopen op de markt, wil Compliment zich onderscheiden. Zo investeerden ze in een vacuümkoeling voor ijsbergsla waarmee de houdbaarheid tot een week verlengd kan worden. Ook hebben ze al langere tijd het Milieukeur certificaat. Jolanda: "Compliment werkt volgens de Compliment standaard. Daaronder vallen GlobalGAP, Global Grasp, BRC en Milieukeur. Vorig jaar was er de angst dat de eisen aan Milieukeur zouden worden verlaagd, maar inmiddels blijkt dat de lat even hoog blijft liggen, de interpretatie is echter vereenvoudigd. Dat heeft als voordeel dat meer mensen er mee kunnen werken, het is geen hogere wiskunde meer. Om ons toch weer verder te onderscheiden, per 2019 moet iedereen die aan retail wil leveren verplicht aan Milieukeur voldoen. We gaan dan weer een stap verder op het pad van de biologische teelt begeven. In seizoen 2018 starten we met 4 teelten op op Skal gecertificeerde grond. Compliment was al in het bezit van een Skal verpakkingscertificaat."

Compliment heeft sinds haar start in 2001 al diverse metamorfoses door gemaakt. De bedrijfsverplaatsing in 2017 behoorde tot de grootste. Het nieuwe pand aan de Zeelandsedijk in Volkel werd vorig jaar april in gebruik genomen en mag nu na een jaar bestempeld worden als een goed passende jas," besluit René.
 

Voor meer informatie
Jolanda Nooijen
Compliment BV
Zeelandsedijk 1
5408 SL Uden
0486-450452
info@complimentbv.nl
www.complimentbv.nl
 

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018