Overeenkomst tussen AVI en Monviso Fruit

Pïtloze tafeldruiven uit Piemonte

Tot grote verrassing van experts bleek de Italiaanse regio Piemonte geschikt te zijn voor het telen van de apirenadruif. Aan de hand hiervan werd op 8 maart 2018 in Saluzzo tijdens een persconferentie een overeenkomst gepresenteerd tussen AVI (Agriculture Variety Innovation) en de Monviso Fruit Cooperative over de teelt van deze pitloze tafeldruiven.Dankzij het initiatief en doorzettingsvermogen van een groep fruittelers onder leiding van Claudio Capitini en Franco Monge van Monviso Fruit is in 2010 begonnen met de teelt van de pitloze crimson en thompson druiven en inmiddels beslaan deze een oppervlakte van 50 hectare rondom Saluzzo. "Dit jaar realiseerden we ons eigenlijk pas dat tafeldruiven een duurzame realiteit kunnen zijn. We zijn begonnen met marktonderzoek en de resultaten zijn uitstekend. Steeds meer mensen raken vertrouwd met de tafeldruiven omdat de markt dit vereist en de kwaliteit erg hoog is. Het kan een goed alternatief zijn voor traditionele fruitgewassen zoals kiwi's en perziken," zegt Claudio Monge, directeur van Monviso Fruit.

"Het idee ontstond toen de kiwibacterie ons grondgebied afzeefde. Dit probleem bood eigenlijk nieuwe kansen want in die tijd ontdekten we dat tafeldruiven een marktvenster heeft dat interessant is voor de productie in Piemonte. In het zuiden rijpen de druiven namelijk te snel, waardoor er in het najaar een gat ontstaat en daar zagen wij kansen," legt manager Claudio Captini uit.

De realisatie was mogelijk dankzij de expertise van de Apulische landbouwingenieur Giuseppe Tagliente, die erin slaagde een kwalitatief hoogstaand product te verkrijgen dat tegemoet komt aan de verlangens van de belangrijkste Europese markten.


Op 17 oktober 2017 geoogste apirena tafeldruiven


Tagliente geloofde in het project van de apirena tafeldruiven en ondersteunde Monviso Fruit bij het opstarten hiervan. In 2011 werd gestart met de eerste percelen met druiven waarna de tafeldruiven van Monviso het levenslicht zagen.

"De aprirenadruif is voor ons betrekkelijk nieuw, maar we hebben begrepen dat de regio Piemonte zeer geschikt is voor het telen van pitloze tafeldruiven," zegt Franco Monge, technisch manager van Monviso Fruit. "Voordat we gaan implanteren, is het van belang om alle ins en outs te kennen. Dat is onze kracht. De resultaten die we hebben bereikt zijn niet toevallig, maar komen voort uit een goed opgebouwd project. De tafeldruif is een product van grote waarde maar het is ook een uitdaging. Kwaliteit is de belangrijkste factor en ook al zijn we slechts een kleine speler op de wereldmarkt, als we ons verenigen dan kunnen we heel groot worden. Monviso Fruit wil haar telers belonen omdat de markt kwaliteit beloont en daarom wilden we het product aan het territorium koppelen met een merk dat Monviso oproept. We hebben telers nodig die willen investeren en geloven in dit project. We moeten oplettende en dynamische mensen zijn en daarom is ook de overeenkomst met AVI gesloten."AVI ontstond in 2009 en verwierf de exclusieve rechten van alle ARRA pitloze druivenvariëteiten voor heel Europa.


Apirena arra 32 tafeldruiven die 5 oktober 2017 geoogst zijn.

"De overeenkomst tussen AVI en Monviso Fruit is tot stand gekomen omdat we druivenspecialisten zijn. Druiventeelt in Piemonte is niet eenvoudig en in de toekomst zullen telers echte professionals moeten zijn. De markt vraagt om een goed, duurzaam en gezond product. De persconferentie is ook georganiseerd om de verschillende instellingen te vertellen dat ze aandacht moeten schenken aan het feit dat er een nieuwe landbouw is die aan nieuwe en innovatieve dingen denkt en alternatieven biedt waar er problemen zijn."

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018