Spanje: Eroski heropent 50 winkels met Contigo-format

Verbod op koopzondag in Polen

India: BigBasket opent fysieke winkels 
BigBasket, de grootste online supermarkt van India, gaat binnenkort ook fysieke winkels openen. Nu zowel Amazon als Flipkart actief worden in de Indiase supermarktsector, neemt de concurrentie in deze markt toe. In reactie hierop wil BigBasket een winkelnetwerk van duizenden kleine winkels aanleggen. De kiosken worden geopend in appartementencomplexen en kantoorgebouwen en zijn gericht op consumenten die met gemak toegang willen tot alledaagse producten.
Bron: retailanalysis.igd.com

VK: John Lewis Partnership krijgt minder winst door concurrentie
Het Britse John Lewis Partnership verwacht dat de winstmarges in 2018 verder onder druk komen te staan door de toegenomen concurrentie in de Britse supermarktsector. In 2017 had het bedrijf te maken met een winstdaling van 22%. Het bedrijf is onder andere verantwoordelijk voor de keten Waitrose. In 2017 probeerde de retailer meer concurrerend vermogen te krijgen door de prijzen laag te houden, terwijl het bedrijf ook te maken had met de zwakke koers van de Britse pond.
Bron: reuters.com

VK: Morrisons werkt samen met 200 lokale leveranciers
De Britse keten Morrisons gaat samenwerken met 200 lokale leveranciers. De producten die aan het assortiment worden toegevoegd variëren van ijs uit Wales tot glutenvrije taarten uit Yorkshire.
Bron: thisismoney.co.uk

 
Spanje: Eroski heropent 50 winkels met Contigo-format
De Spaanse retailgroep Eroski gaat dit jaar 50 supermarkten heropenen volgens het Contigo-format. De keten focust daarbij vooral op vestigingen op de Balearen. Contigo betekent "met jou". Volgens Eroski is het format dan ook vooral gericht op het het versterken van relaties met consumenten en het geven van een goede winkelervaring. Eroski heeft ook aangegeven nieuwe Eroski-winkels te openen in het noorden van Spanje.
Bron: esmmagazine.com

Verbod op koopzondag in Polen
In Polen is een nieuwe wet ingesteld die koopzondagen verbiedt. Grote supermarktketens en de meeste andere retailers moeten op zondagen hun winkels dicht houden. Na de val van het communisme werd een meer liberaal beleid gehanteerd voor de retailsector, waardoor winkels op zondagen handel mochten drijven. De nieuwe wet houdt in dat in eerste instantie op twee zondagen per maand geen koopzondag mag worden gehouden. In 2019 wordt dit aantal opgeschroefd naar drie zondagen per maand zonder open winkels, waarna in 2020 de koopzondagen geheel verleden tijd moeten zijn. Tegen die tijd worden er zeven uitzonderingen gehanteerd, namelijk de zondagen voor Pasen en rond de kerstdagen.
Bron: thepeninsulaqatar.com

VS: Instacart vraagt patent voor self-checkout aan
Instacart heeft een patent aangevraagd voor een self-checkout-systeem. Met dit systeem kunnen consumenten kassa's omzeilen door zelf producten in te scannen en hier vervolgens voor te betalen. Dat een patent is aangevraagd wil niet per se zeggen dat het systeem daadwerkelijk wordt toegepast. Het geeft echter wel inzicht over hoe Instacast nadenkt over toekomstige ontwikkelingen. Instacart is een Amerikaans platform voor thuisbezorging, dat onder andere boodschappen bij consumenten aflevert. Het patent draait om een mobiele app, waarmee professionele inkopers namens cliënten boodschappen aan kunnen schaffen. Instacart zoekt feitelijk naar manieren om de leveringstijden te versnellen. Door de app kunnen professionele inkopers van boodschappen sneller de bestellingen van hun klanten verwerkten, zonder dat ze bij reguliere consumenten in de rij hoeven te staan.
Bron: fastcompany.com

VS: Publix investeert $1,5 miljard in uitbreidingen
Publix Supermarkets is van plan om ongeveer $1,5 miljard (€1,2 miljard) te investeren in de aanbouw van nieuwe locaties, het renoveren van bestaande vestigingen en het overnemen van winkelcentra waar Publix nu al de belangrijkste huurder is. De in Florida gevestigde retailer heeft geleidelijk aan het aantal winkel in eigen beheer uitgebreid. In 2017 was 32% van het winkelnetwerk van Publix in eigen bezit, terwijl de rest werd gerund in lease-constructies. In 2007 stond dit percentage nog op slechts 11%. Vorige week maakte Publix bekend dat stafleden en managers loonsverhoging gaan krijgen. Ook werden de prijzen per aandeel met 13% verhoogd naar $41,40 (€33,68).
Bron: fooddive.com

Canada: Naadloze overgang tussen online en offline retail
In de toekomst van de retailsector zal er sprake zijn van een naadloze overgang tussen fysieke winkels en e-commerce. Dat zegt Igor Faletski, de CEO van het in Vancouver gevestigde e-commerceplatform Mobify. Volgens Faletski is er sprake van een trend genaamd "frictionless transaction", waarin maximaal gebruiksgemak wordt gecombineerd met een geminimaliseerde wachttijd voor de kassa. "De dagen waarin een retailzaak neerkwam op een inventaris die wordt verkocht en geld wordt aangenomen zijn voorbij. Er is niet genoeg waarde om consumenten over te halen bij dit soort zaken langs te komen. Er is daarom absoluut meer een focus op frictionless shopping," aldus Faletski.
Bron: vancouversun.com

VS: Kroger breidt partnerschap met Myxx uit
Kroger breidt de samenwerking met Myxx uit naar 443 nieuwe vestigingen. Myxx is een online app die recepten aanbiedt. Met Myxx kunnen consumenten in winkels ingrediënten opzoeken, boodschappenlijsten samenstellen en gezonde recepten uitproberen. De app kon al worden gebruikt in 1.736 winkels van Kroger verspreidt over 28 Amerikaanse staten. De nieuwe winkels, die onder andere in zeven nieuwe staten te vinden zijn, vallen onder andere onder de ketens King Soopers, Ralph's and Fred Meyer.
Bron: fierceretail.com

VS: Meijer plant zes nieuwe winkels voor 2021
De Amerikaanse retailketen Meijer is van plan om met 2021 zes nieuwe winkels volgens een klein, stadsgericht format te openen. Drie van deze winkels waren eerder al aangekondigd. Een aantal van de winkels zullen op zichzelf staan, terwijl een deel ook in combinatie met winkelcentra wordt opgezet.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018