Vooruitzichten avocadosector

Karabo Takadi en Wessel Lemmer van Absa Agribusiness stelden onlangs een vooruitzicht voor de avocadosector samen. 

Internationale trends
De laatste tien jaar bleven de avocadoprijzen op een aantrekkelijk niveau dankzij de sterke vraag. Dit biedt goede perspectieven voor de investeringen in deze sector. Als gevolg van droge omstandigheden in een aantal grote avocado producerende en exporterende landen in 2016 zijn de prijzen wereldwijd aanzienlijk gestegen, omdat de productie lager was. De American Restaurant Association meldt op basis van gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw dat de groothandelsprijs van avocado in de Verenigde Staten tussen januari en september 2017 met 125% steeg van €30,19 naar €67,89 voor een doos van 48 avocado's. 

Mexico dat momenteel 's werelds grootste avocadoproducent is en hoofdzakelijk naar de Verenigde Staten, Europa, Azië en Canada exporteert, haalde in 2016 een aanzienlijke avocado-oogst binnen. In 2017 daalde de productie echter met zo'n 20% als gevolg van ongunstige weersomstandigheden. Het slechte weer heeft ook in Peru tot lagere volumes geleid waardoor het aanbod ontoereikend is. 

Dit biedt Zuid-Afrikaanse telers een tijdelijke kans om hun toegang tot de Europese markt te vergroten. In Chili heeft de avocadoproductie zich na een droge periode van bijna 10 jaar inmiddels hersteld. In april beëindigt Chili de avocado-export en dit biedt Zuid-Afrikaanse telers potentiële marktkansen. 

Binnenlandse trends
In Zuid-Afrika bevindt zich een avocado-areaal van ongeveer 17.500 hectare. De droogte tijdens het seizoen 2015-2016 heeft negatieve gevolgen gehad op de avocadovolumes in 2017, die onder het gebruikelijke niveau lagen. Bovendien was 2017 een beurtjaar, waarin de productie doorgaans toch al lager ligt. Het totale avocadovolume in 2017 wordt momenteel op 117.000 ton geraamd. Er is echter zeker ruimte voor groei want gemiddeld worden er jaarlijks 1.000 hectare met avocadobomen aangeplant.

Op dit moment worden er in Limpopo, Mpumallanga en KwaZulu-Natal avocado's geteeld. Er is in toenemende mate belangstelling om de teelt uit te breiden naar de Oost- en de Westkaap. 

Consumptie
In 2016 werd 45% van de Zuid-Afrikaanse avocado-oogst geëxporteerd en werd 18% op AGF-markten verkocht: 12% was bestemd voor de verwerkende sector, 16% werd via de informele markt en 8% direct aan retailers verkocht.

De hoge prijzen worden aangejaagd door de grotere vraag en het feit dat de avocado steeds vaker als grondstof voor de productie van cosmetische producten wordt gebruikt. 

De lagere productie en opbrengst hebben geresulteerd in een lagere export. De export van de oogst van 2017, die hoofdzakelijk naar Nederland ging, zal naar verwachting 52.000 ton bedragen, een daling van 7% ten opzichte van 2016. Ondanks de kleinere oogst van 2017 zal Zuid-Afrika in de toekomst meer exportmogelijkheden krijgen, nu er gewerkt wordt aan het verkrijgen van toegang tot nieuwe markten zoals de Verenigde Staten, Japan, China en India. De avocadosector blijft winstgevend aangezien de lokale prijzen de afgelopen zes jaar jaarlijks toegenomen zijn. Gedurende deze periode stegen de prijzen met 173% dankzij de sterke vraag. Dit zou eveneens een verklaring kunnen zijn voor het toegenomen tempo waarmee het areaal wordt uitgebreid. 

Vooruitzichten
De vraag neemt sneller toe dan de huidige productie. Deze trend is waarschijnlijk het gevolg van de groeiende markt en zal telers wellicht aanmoedigen om te blijven investeren in de verdere uitbreiding van de productie.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018