Vincent Guérin, Association Nationale Pommes Poires

Beperkte daling voor Franse appeloogst

Vincent Guérin van de Association Nationale Pommes Poires is positief over het Franse appelseizoen. "We hadden in Frankrijk geluk dat de oogst bijna normaal was. De volumes namen slechts af met 4% of 5%. In vergelijking met andere Europese landen was dat vrij uniek."


Vincent Guérin

"Er was niet in alle Franse regio's sprake van vorst. De teeltgebieden die de vorst bespaard bleven, hadden net toevallig een hoge opbrengst met hun oogst. Als er geen vorst was geweest, was de totale opbrengst van Frankrijk extreem hoog geweest. Daarnaast waren de meeste plantages relatief goed beschermd tegen vorstschade. De combinatie van goede bescherming en een hoge opbrengst bleek een succes. We moeten echter ook toegeven dat een aanzienlijk aantal plantages te maken hebben gehad met vorstschade. Sommige telers hebben nu ernstige problemen."

"In de rest van Europa was er sprake van schaarste in de markt voor appelen. Het was daarom voor ons een makkelijk seizoen om appelen op de markt te plaatsen. Verschillende importeurs kwamen naar Frankrijk om nieuwe appelleveranciers te vinden. We hebben veel meer appelen dan normaal naar Duitsland, de Benelux en Scandinavië geëxporteerd. Scandinavische landen importeren hun appelen doorgaans uit Italië, maar het volume in Italië lag te laag om aan hun vraag te voldoen. Daarom kon Frankrijk met succes de markt op. Onze telers hebben goede prijzen gekregen."

"In de meeste Europese landen waren de appelen van goede kwaliteit en hadden ze het juiste suikergehalte. Hierdoor is de consumptie toegenomen." Volgens Vincent is er ondanks de afname nog steeds genoeg aanbod in Frankrijk om aan de vraag tegemoet te komen. "In sommige jaren hadden we toen het nieuwe seizoen van start ging nog volumes van het vorige seizoen in bewaring. Dat gaat dit jaar niet gebeuren. In de volgende zomer zal de Europese markt een tekort aan appelen gaan zien."

De Franse perenmarkt is stabiel en heeft goede prijzen. "De Franse perensector is beperkt. We importeren peren uit Italië, Spanje, Portugal, België en Nederland. Vanwege de schaarste op de Belgische en Nederlandse markt heeft Frankrijk meer peren uit Italië geïmporteerd dan in voorgaande jaren."

Voor meer informatie:
Association Nationale Pommes Poires
7 rue Biscornet - 75012 PARIS
Tél : +33 (0) 1 53 10 27 80 
Fax : +33 (0)1 53 10 27 88


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018