Italiaanse frambozenteelt behaalt goede resultaten

De framboos en ook de aardbei worden in delen van Italië geteeld en hoewel het geen makkelijk fruit is, geeft het toch voldoening aan degene die de teelttechniek hebben ontwikkeld. In januari waren de prijzen vrij laag, vervolgens stegen ze naar €15,- per kilo en daarna zakte de prijs naar €10,- per kilo.Een aantal bedrijven in Scanzano Jonico oogsten de frambozen als deze dieprood en dus zoet zijn en dat zorgt voor bevredigende resultaten.


Antonio Sabato

"Het is het eerste jaar dat ik me toeleg op dit gewas en ik heb 8000 planten en twee irrigatievleugels. Het is een interessante teelt, maar er kan niets mis gaan. Ik heb namelijk 25.000 euro geïnvesteerd en tot nu toe heb ik 600 gram per plant geoogst. Hopelijk wordt dit 700 gram. Op dit moment stagneert de oogst een beetje maar eind april begin mei zal het weer aantrekken," zegt teler Antonio Sabato.De nacht van 28 februari registreerde Sabato een temperatuur van -5 graden maar dankzij de kas was de temperatuur -1 graden waardoor een groot deel van de teelt gespaard bleef.

"Als er goed met het gewas wordt omgegaan, dan hebben de frambozen geen verdere behandeling nodig. In december heb ik de laatste behandeling gedaan tegen botrytis, dat was wel hardnekkig," zegt Antonio. Het bedrijf doet zaken met het Italiaanse Apofruit, dat een lijn heeft gewijd aan zachtfruit van hoge kwaliteit.


Vincenzo Sabato

Een andere frambozenteler, Vincenzo Sabato, heeft met het telen van frambozen in substraat ook goede resultaten bereikt.


Frambozen in substraatteelt

"Ik ben tevreden over hoe het gaat zowel qua opbrengst als prijs. Natuurlijk kunnen we pas aan het einde van het seizoen de balans opmaken maar voor nu is het bevredigend. Ik heb gekozen voor een substraat omdat mijn grond niet geschikt is voor frambozenteelt en ik kon me geen fouten of een lage opbrengst permitteren," zegt Vincenzo.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018