FEPEX:

"Spaanse landbouw moet concurrentieslag maken"

Het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedsel en Milieu van Spanje presenteerde deze week voorstellen tot wijziging van enkele Koninklijke Besluiten. Het gaat om de Besluiten die betrekking hebben op de regulering van organisaties van telers en hun verenigingen, fondsen en operationele programma's en in de derde plaats, economische beperkingen.

Enerzijds komt de wijziging van de Koninklijke Besluiten tegemoet aan de noodzaak van het opnemen van de nieuwe bepalingen van de Omnibusverordening (EU) 2017/2393 en de daarin vastgestelde ontwikkelingsverordeningen die momenteel in uitvoering zijn.

Anderzijds introduceert zij wijzigingen in de toepassingen van het subsidiariteitsbeginsel. Deze wijzigingen hebben invloed op de erkenningsvoorwaarden voor telersorganisaties op de inhoud van de operationele programma's en op de uitbreiding van de regelgeving voor de economische randvoorwaarden.

FEPEX (Spaanse Federatie van Verenigingen van Export Telers van Groenten en Fruit), vindt dat de wijzigingen van de Koninklijke Besluiten gericht moeten zijn op het versterken van de positie van de sector in een context die gekarakteriseerd wordt door de oriëntatie van het handelsbeleid van de EU op de vrije handel. Dit beleid zorgt namelijk voor concurrentienadelen voor EG-producenten, die onderworpen zijn aan regelgeving die niet geldt voor de import. Daarom stellen zij dat de wijzigingen de versterking van de organisatie van de sector mogelijk moeten maken, waarbij de teelt net zo belangrijk is als de verhandeling. Ook moet de investerings- en innovatiecapaciteit voor de landbouwbedrijven versterkt worden, met als doel het verbeteren van hun concurrentievermogen, zowel op de nationale markt als op de externe markten.

In 2017 nam de export van verse groenten en fruit met 1 % toe ten opzichte van 2016, uitkomend op 12.704 miljoen euro. In termen van hoeveelheden was er sprake van een toename van 0,5 %, met een totaal van 12,6 miljoen ton volgens douane-gegevens. Dit voldeed niet aan de oorspronkelijke verwachtingen van de groei en gaf bovendien een vertraging van de groei ten opzichte van 2016 en 2015 aan.

De Spaanse import van verse groenten en fruit groeide op zijn beurt in vergelijking met het voorgaande jaar met 6 % in hoeveelheid en 8,6 % in waarde, uitkomend op 3,06 miljoen ton en 2.526 miljoen euro.


Bron: fepex.es

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018