Teun Paarlberg, G. Sevenhuysen:

"Als Brazilië niet terugkomt, is het vermoedelijk einde oefening op de uienmarkt"

Tholen - "Als wij het alleen van de uien moesten hebben, was het niet best", vertelt Teun Paarlberg van de internationale handelsmaatschappij G. Sevenhuysen V.O.F. "Gelukkig bieden wij een breed assortiment producten aan, want van de uien alleen kunnen we momenteel niet leven. De marktsituatie is gewoon niet goed. Natuurlijk blijven we met z'n allen wel uien verschepen, maar de vraag is lang niet afdoende."

"Sinds Senegal de grenzen heeft gesloten en ook Midden Amerika zich niet meer laat horen, zijn de volumes fors gereduceerd en de alternatieven blijven uit. Naar het Midden-Oosten gaat een verdwaalde bak, het Verre Oosten laat zich bijna niet meer zien en hetgeen er naar toe gaat, wordt voor zeer lage prijzen aangeboden. Natuurlijk blijven we exporteren, maar dat gaat bij ons negen van de tien keer met bijlading van andere producten. Dat kwantum uien kun je met één pakstation invullen." Ook hebben we dit jaar gezien dat Nederland ieder gevraagd kwantum uien kan invullen. Ondanks de enorme export eerder dit seizoen zijn de prijzen alleen maar gezakt. De huidige sorteercapaciteit is momenteel te groot en dat werkt nu averechts.

"Brazilië kwam een paar weken terug om de hoek met een kleine vraag, waar we gelijk met alle exporteurs tegen kostprijs in zijn gesprongen. Inmiddels laten de Brazilianen zich vrijwel niet meer zien", vertelt Teun. Toch is dat land vooralsnog zijn enige hoop. "Er is één mogelijkheid dat het nog wat wordt en dat is als Brazilië weer terug aan de markt komt. Als ze niet terugkomen, is het einde oefening en kunnen we naar het nieuwe seizoen gaan kijken en dan begint het spel van vooraf aan. Dat zal ongetwijfeld lukken, want er is alweer voldoende uienzaad besteld."

"Ze vinden me wel eens een zwartkijker, maar volgens mij is dit op dit moment een reëel beeld. Uiteraard zouden we het graag anders willen zien. We zullen de komende weken gerust 15-20.000 ton exporteren, maar aan het eind van de rit blijven er dan gewoon heel wat uien over", besluit Teun. "Overigens, ook in de kool en aardappelen gaat het niet goed. Grove kool gaat nu voor 5 centen per kilo weg. Naar mate ze kleiner van maat zijn, kun je nog iets meer vangen. Als je dan ziet wat een teler daarvoor moet doen, is het een trieste zaak. Iedereen in de keten, de supermarkt voorop, verdient aan het product, behalve degene die het met liefde verbouwt."

info@sevenhuysen.nl

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018