Veel Chileense blauwe bessen op Amerikaanse markt

Op dit moment komen er vanuit Chili veel blauwe bessen op de Amerikaanse markt. "Er is op dit moment tijdelijk een groot aanbod aan blauwe bessen. Dit komt doordat de blauwe bessen van Zuid-Chileense teeltgebieden aan het begin van vorige week sterk op de markt verschenen. De export van deze gebieden zal voor nog eens twee weken zo sterk blijven," zegt Jerald Downs van het in Hollister, Californië gevestigde Berry People LLC. Hij voegt daaraan toe dat ook de blauwe bessenteelt van Centraal-Mexico en Californië is toegenomen. Deze situatie is echter voor Californië veranderd in verband met een recente koudegolf. "Het seizoen begint in Californië wat later, omdat de vroege rassen waarschijnlijk vorstschade hebben geleden," zegt Downs.

Ondanks het toegenomen aanbod zijn de vooruitzichten positief. "Chileense blauwe bessen-exporteurs en hun klanten hebben het vroege seizoen goed aangepakt. Door een combinatie van marktdiversificatie, luchtvrachten en een retailsector die goed op gang is, is de pipeline op orde gebleven. Met al dat aanbod dat nu op de markt verschijnt is er nu veel concurrentie, maar er wordt met het fruit wel degelijk omzet gedraaid." Dalende prijzen 
De prijzen zijn in reactie op het aanbod iets gedaald. Downs schat dat de prijzen voor conventionele blauwe bessen met 10 tot 15 dollarcent (€0,08 tot €0,12) zijn gedaald. Voor biologische blauwe bessen liggen de prijzen met 15 tot 20 dollarcent iets lager (met €0,08 tot €0,16). 

Als de markt voor blauwe bessen overschakelt op het aanbod uit Noord-Amerika, verwacht Downs dat de import vanuit Chili rond 10 maart af zal nemen. "Als Chili uitwijkt, zal Mexico met een groot aanbod en met sterke kwaliteit zijn export vergroten. Over het algemeen zal het aanbod na 10 maart kleiner zijn. De prijzen zullen vanaf dat moment iets toenemen. Conventionele blauwe bussen kunnen bijvoorbeeld rond het begin van april van rond de 10 dollarcent naar rond de 25 dollarcent gaan (van €0,08 naar €0,20). Biologische blauwe bessen zullen qua prijs stijgen van rond de 20 dollarcent naar rond de 40 dollarcent (van €0,16 naar €0,32)."

De rol van Californië 
Omdat het vroege deel van de oogst in Californië te maken had met vorstschade, zal het aanbod van Californië vrij laat op de markt komen. "Het vroege aanbod dat bestemd is voor de periode van 20 april tot eind april is waarschijnlijk beschadigd," zegt Downs. "Maar met de tweede of derde week van mei zal er een sterk aanbod op de markt komen."

Downs voegt daaraan toe dat er geruchten gaan dat dit seizoen de teeltsectoren van Georgia en South Carolina aan de oostkust een sterke comeback maken. Hoewel de oogst van deze staten voor meer druk op de markt zullen zorgen, komt dit aanbod volgens Downs echter pas na 1 mei op de markt.

Voor meer informatie:
Jerald Downs
Berry People LLC
Tel: +1- 831 245 3500
jerald.downs@berrypeople.com
www.berrypeople.com


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018