Zeven jaar na kernramp

AGF-export Fukishima vertoont herstel

In 2017 is de export van perziken en rijst uit de prefectuur Fukushima gegroeid. De export van perziken bedroeg bijna 50 ton wat neerkomt op een stijging van 70% ten opzichte van de periode voor de kernramp. 

Na de ramp kwam de handel voor telers in Fukushima stil te liggen omdat er een handelsembargo werd opgelegd door importerende landen en regio's. De regering van de prefectuur heeft veel moeite gedaan om nieuwe markten te ontwikkelen en deze inspanningen beginnen nu vruchten af te werpen. 

The-japan-news.com laat weten dat de export van perziken uit Fukushima in 2010, voor de ramp, 28,8 ton bedroeg, waarvan het grootste gedeelte bestemd was voor Taiwan en Hongkong. Deze markten beëindigden hun import echter na het kernongeluk en in 2011 konden telers uit Fukushima hun perziken dan ook niet exporteren. 

De regering van Fukushima heeft lokale veiligheidsonderzoeken uit laten voeren volgens de landelijke richtlijnen. Ook nodigde zij overzeese kopers uit om de lokale fruitsector te bezoeken waarbij de gebruikte inspectiemethoden werden toegelicht en er proeverijen georganiseerd werden. Dit resulteerde in 2012 in de export van perziken naar Thailand. 

De regering van Fukushima heeft bovendien in meerdere talen een pamflet uitgegeven waarin zij de veiligheid van haar fruit garandeert en dit heeft geleid tot de export naar Maleisië, Indonesië en Singapore. 

In 2016 overtrof de export het volume van voor het ongeluk en in 2017 zal de export naar verwachting 48 ton bedragen. Desondanks hebben veel buitenlandse markten nog steeds een negatief beeld van AGF uit Fukushima. Taiwan en Hongkong hebben hun importverbod op perziken uit de prefectuur dan ook verlengd

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018