Portugal: de zoektocht naar de beste aardbei ter wereld

"Ons werd verteld dat het onmogelijk zou zijn om deze aardbeien in Portugal te kweken. Een aardbei zou een heel moeilijk product zijn: erg teer en de kwaliteitseisen zijn ontzettend hoog. Deze soort heeft lage temperaturen nodig voor een zoete smaak en die hebben we in Portugal eigenlijk niet." Zo kijkt Miguel Silva, manager van het Portugese bedrijf Sabores Púrpura, terug op alle negatieve adviezen die hij kreeg en zijn beslissing om toch te proberen de beste aardbei ter wereld in Portugal te gaan telen. "We spreken nog steeds geen Nederlands, maar we kweken nu wel de populairste aardbeien van Europa in Portugal."

Sinds enkele jaren produceert de Algarve niet alleen sinaasappelen. In het zuiden van Portugal zijn de laatste tien jaar steeds meer kassen voor de teelt van zachtfruit gebouwd en Sabores Púrpura heeft deze trend gevolgd. Het bedrijf legt zich toe op de teelt van aardbeien in de winter, wanneer ze buiten het seizoen zijn.

"De mogelijkheid om in de Algarve te telen, heeft te maken met duurzaamheidskwesties. Natuurlijk kunnen we met de technologie van vandaag alles produceren in elk deel van de wereld, maar daar komen dan vaak wel hoge energiekosten bij kijken. Daarom hebben we voor dit project besloten om de productie naar de Algarve te verplaatsen, waar het klimaat ons in staat stelt om duurzamer te telen met minder energiekosten.""We proberen ook te letten op andere milieukwesties, zoals het gebruik van waterbronnen, die we beperken tot het minimum wat nodig is voor de aardbeien. We zorgen ervoor dat nitraten uit de bemesting niet in de grond terecht komen en gebruiken geen gewasbeschermingsmiddelen, maar kiezen voor milieuvriendelijkere behandelingen," vertelt Miguel Silva, van Sabores Púrpura, uit Coimbra, dat in de Algarve teelt.

Sabores Púrpura verbouwt nu aardbeien in een kas van 1,5 hectare. Door de kwaliteit en de kenmerken van hun extra zoete aardbeien hebben ze een goede reputatie in Noord-Europa opgebouwd. "Onze kassen zijn vergelijkbaar met de Nederlandse kassen, alleen zijn ze bedekt met plastic in plaats van glas en produceren we ook in goten, wat niet gebruikelijk is in Portugal of Spanje. We doen aan hydrocultuur met behulp van kokos substraatzakken. Opmerkelijk is dat we geen CO2 aan onze producten hoeven toe te voegen, omdat de CO2-niveaus op ons teeltbedrijf meestal rond de 450 ppm liggen vanwege de natuurlijke bron van CO2 door de nabijgelegen zee. De meeste machines (klimaatbeheersing, irrigatie, enz.), worden uit Nederland geïmporteerd. We gebruiken bijvoorbeeld de Hortimax CX500 fertigatie en climate control computer."Al deze technische apparatuur, uitgebreide knowhow en focus op kwaliteit heeft ervoor gezorgd dat Sabores Púrpura 100% van zijn productie naar het noorden van Europa exporteert. "We wisten dat we in staat waren om de kwaliteit te leveren die deze markten eisen en we hadden al veel knowhow wat betreft zachtfruit. Het produceren van de Elsanta in Portugal was en is nog steeds een grote uitdaging, omdat het een zeer gevoelige soort is en ons klimaat heel grillig. Het ene moment is het erg koud en regent het en dan is het weer zonnig en erg heet, dus we hebben erg strenge regels en met deze aardbei kun je gewoonweg geen fouten maken," benadrukt de ondernemer.

Er is steeds meer vraag vanuit de markt voor dit product. "We hebben simpelweg een uitstekende aardbei ontwikkeld en we hebben ontzettend positieve resultaten geboekt, wat te merken is aan de klanttevredenheid. Er zijn al klanten die specifiek op zoek gaan naar onze aardbeien omdat die zoeter zijn. Momenteel bevatten onze aardbeien een suikergehalte dat ligt tussen de 10 en 12 Brix, wat boven verwachting is voor deze aardbei," onthult Sofia Ferreira, verantwoordelijk voor de kwaliteit van de teelt. "We zijn erg blij met de resultaten die we behaald hebben, maar het kan altijd beter. Dat is ons motto: nooit tevreden. We willen de goede en slechte ervaringen elk jaar meenemen om het jaar daarop weer een betere productie te leveren," besluit ze.Voor meer informatie:
Sabores Púrpura 

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018