Aardbeienschaarste in Europa tot half maart

Honderden hectares beschadigd door tornado's in Huelva


Foto van Agrodiariohuelva.es

Talrijke hectares rood fruit in de provincie Huelva zijn met de grond gelijk gemaakt door de tornado's en de sterke windstoten van zondagmiddag. De meest aangetaste gebieden, gelegen aan de grens met Portugal, zijn Ayamonte, Isla Christina, Cartaya, Lepe en Trigueros. Volgens Freshuelva zijn daar kassen omgewaaid en is er zo schade ontstaan naast het directe verlies van een deel van de oogst. De sector leed al onder ongunstige weersomstandigheden met zware regenval en storm sinds vorige week en het lijkt er op dat dit nog voor minstens nog een week aan zal houden.


Foto van Huelva

"De tornado heeft honderden vierkante meters aardbeien en blauwe bessen verwoest. Verwrongen stukken ijzer, kassen zonder plastic en fruit op de grond, vormen het beeld dat dit natuurverschijnsel achterliet", vertelt Rafael Domínguez, directeur van Freshuelva. "Hoewel de schade gelokaliseerd is, gaat het om een heel belangrijk teeltgebied van rood fruit, waar dit jaar de grootste groei op het gebied van aardbeienteelt bereikt was. In een deel van het aangetaste gebied was er al vrucht", voegt hij toe.


Foto van Huelvahoy

Omdat er nog meer regen wordt verwacht in de provincie Huelva, moeten de reparatiewerkzaamheden van de kassen haastig uitgevoerd worden. Dit om te voorkomen dat de schade niet nog erger wordt vanwege de gevolgen van vocht op het fruit. 

Aardbeienschaarste in Europa tot half maart
De aanhoudende zware regenval en het geringe aantal zonuren hebben ervoor gezorgd dat de aardbeienopbrengst flink is afgenomen sinds de laatste week van februari. In vergelijking met vorig jaar zijn de hoeveelheden veel lager. Daarnaast zorgt het overtollige vocht ervoor dat niet al het fruit geschikt is voor de verkoop. 

"Volgens de vooruitzichten zal er nog minstens een week sprake zijn van storm en zware regenval en daarom verwachten we dat er tot half maart schaarste zal zijn. Dit zorgt voor veel bezorgdheid in de sector, want hoewel de vraag tot aan deze tijd van het jaar nooit erg groot is, verandert dat allemaal begin maart. We komen gevaarlijk dichtbij een periode waarin de grote Europese ketens grote bestellingen van aardbeien doen, een periode waarin wij graag over voldoende levering beschikken", zegt Rafael Domínguez.

De koudegolf die de afgelopen week een groot deel van Europa geraakt heeft, zorgde voor een afname in de hoeveelheid geoogste aardbeien in Italië en Frankrijk. In Marokko hebben de stormen gezorgd voor een vermindering van de opbrengsten. "Hierdoor vermoeden we dat de prijzen aanzienlijk zullen stijgen, want de koudegolf is in Midden -en Noord-Europa alweer voorbij en dat komt de vraag altijd ten goede", geeft hij aan.


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018