Wederopbouw na het uiteenvallen van Joegoslavië en de oorlog in de jaren '90

Kroatische appelteler maakt af wat zijn voorgangers starten

Hoewel de grootschalige ontwikkelingen in de Kroatische appelsector van recente datum lijken te zijn, was het potentieel van deze sector in 1950 al bekend, toen duidelijk werd dat het microklimaat in het land zich bij uitstek leende voor de fruitteelt. Dankzij de ligging op 200 meter boven zeeniveau kent de regio warme winden waardoor het risico op voorjaarsvorst, zoals die waar grote delen van Europa vorig jaar mee te maken hadden, verkleind wordt.


Overtuigd van dit potentieel besloot het bedrijf PIK Suhopolje zo'n 68 jaar geleden om boom- en wijngaarden aan te leggen in de regio Ljeskovac in Suhopoljska Borova. Helaas betekenden de val van Joegoslavië en de oorlog in Kroatië het einde voor veel tuinbouwbedrijven, en zo ook voor PIK Suhopolje, wiens verlaten boom- en wijngaarden vanaf eind jaren '90 steeds verder overwoekerd raakten. 


"In 2011 kondigde het Kroatische ministerie van Landbouw een openbare aanbestedingsprocedure aan voor de langdurige verpachting van deze gronden. Tijdens een bezoek aan het voormalige terrein van PIK Suhopolje kon ik door het verval heen kijken en zag ik de grote agrarische mogelijkheden die deze locatie te bieden had. Nadat we het land 2013 gepacht hadden, zijn we aan de enorme taak begonnen om het verwoeste terrein in ere te herstellen en weer geschikt te maken voor waar het oorspronkelijk voor bedoeld was: de fruitteelt," vertelt Ivan Obrovac van Brana. Sindsdien heeft het bedrijf veel geïnvesteerd in het ontginnen en omploegen van het terrein, evenals in bodembehandelingen om de kwaliteit van de grond te verbeteren en ervoor te zorgen dat deze weer optimaal vruchtbaar werd."Nadat Kroatië tot de EU toetrad, konden we EU-subsidie aanvragen bij de Rural Development Funds waarmee we de aanleg van de boomgaard mede konden financieren. Begin 2015 werd de aanbesteding bekendgemaakt en Brana wist de testen met succes doorstaan maar moest vervolgens nog wel twee jaar op het officiële besluit wachten. Uiteindelijk kunnen we het huidige ministerie van Landbouw, onder leiding van minister Tomislav Tolušić, dan toch bedanken voor de uitvoering van dit project," legt Ivan uit. "Meteen nadat het officiële besluit bekend was gemaakt, gingen we aan de slag met de ontwikkeling en aanplant van een zes hectare tellende appelboomgaard. Daarnaast bereidden we nog eens 15 hectare land voor voor de aanleg van toekomstige boomgaarden. Onze huidige appelboomgaard telt zo'n 26.000 bomen van verschillende rassen, waaronder Fuji, Red Delicious en Gala," vervolgt Ivan. 

De boomgaarden bevinden zich op heuvel Bilogora bij Suhopolje, op ongeveer 200 meter boven zeeniveau, wat betekent dat er altijd een bries waait die de bomen tegen vorstschade beschermt. Een ander voordeel van deze locatie is het feit dat de boomgaarden beschermd worden tegen kruisbesmetting met gewasbeschermingsmiddelen omdat zij omringd worden door bossen en er binnen een straal van 1,6 km geen andere tuinbouwbedrijven gevestigd zijn.""Zodra we onze volle capaciteit bereikt hebben, zal onze jaarlijkse productie zo'n 400 tot 500 ton appelen bedragen. De mogelijkheden voor de fruitteelt in Kroatië zijn enorm en ik hoop dat anderen ons voorbeeld zullen volgen om verlaten tuinbouwlocaties van vroeger in ere te herstellen. Ik hoop dat er altijd bedrijven en individuen zullen blijven die bereid zijn om te investeren in onze 'slapende' sector om ons zo de kans te geven een leidende positie in de agrarische sector te verwerven."Voor meer informatie:
Ivan Obrovac
Brana d.o.o.
Mob: +385 99 218 5200
Tel: +385 33 726 422
Email: ivan.obrovac@brana.hr
www.brana.hr

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018