Robert van Melle, Origin Fruit Direct:

"Zuid-Afrikaans druivenseizoen niet zo'n misère als verwacht"

Tholen - Hoewel de droogte een forse impact heeft op de Zuid-Afrikaanse druivenproductie, zijn de voorspelde tekorten dit jaar uitgebleven. "We hebben weliswaar iets minder druiven binnengekregen, maar de tekorten zijn meegevallen", vertelt Robert van Melle, verantwoordelijk voor de druivenverkoop bij Origin Fruit Direct.

Hij beseft dat dit niet voor alle producenten geldt. "Ik ben in december in Zuid-Afrika geweest en heb ook complete plantages droog zien staan. Normaal gaat Zuid-Afrika door tot medio eind april en het is maar de vraag of ze dit nu gaan redden. De staart van het seizoen zorgt normaal al niet voor de grootste volumes en nu ligt een vroegtijdig einde ook in de lijn der verwachting."


Robert maakte deze foto op 15 december in de Elephant River in Zuid-Afrika. Vanwege het tekort aan water worden blokken druivenplantages compleet droog gezet om het resterende irrigatiewater in te kunnen zetten voor andere blokken.


Daarbij was de start van het Zuid-Afrikaanse seizoen ook al niet vroeg. "Brazilië heeft in het eerste gedeelte van het overzeese druivenseizoen kunnen profiteren door in het gat te springen dat het noorden van Peru had nagelaten. Men is maar liefst vier tot weken langer doorgegaan met verschepen naar Europa dan andere jaren, zij het met relatief veel kwaliteitsproblemen. Hierdoor wachtte men met smart op de Zuid-Afrikaanse druiven", vertelt Robert. "De prijzen zijn dan ook relatief hoog geweest en zeker voor de goede kwaliteit druiven hoger dan afgelopen jaar.""India rook kansen op de Europese markt en heeft in de eerste weken veel meer druiven verscheept dan vorig jaar. Inmiddels zijn de volumes teruggeschroefd en gaan we weer naar het niveau van vorig jaar, met het verschil dat we nu hopelijk niet in botsing komen met het Chileense seizoen. Chili is weliswaar al op de markt, maar verscheept vooral naar de VS en zien we vooralsnog niet in grote getale op de Europese markt", aldus Robert.

Prijzen voor de Indiase druiven liggen momenteel op een niveau tussen de 11 en 12 euro. "De prijzen zullen de komende weken waarschijnlijk wel iets zakken, maar we hopen dat we eindelijk weer eens een goed India-seizoen zullen krijgen", aldus de importeur. Volgens hem waren de gevolgen van de kou voor de druivenafzet de afgelopen week beperkt. "Dan zie je wel een daling in de verkoop van losse druiven die veelal naar de groothandel gaan, maar de verkoop van punnets bleef stabiel doorlopen."
 
Voor meer informatie:
Robert van Melle
Origin Fruit Direct
Tel: +31(0)88 244 93 57
robert@originfruitdirect.nl
www.originfruitdirect.nl


Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018