Nabil Belmkaddem, BestBerry

"Storm zal ernstige gevolgen hebben voor export Marokkaans zachtfruit"

In de nacht van 28 februari op 1 maart werd het noorden van Marokko getroffen door een zware storm. Veel fruit, en dan met name zachtfruit, dat in plastic tunnels en kassen wordt geteeld, heeft hierbij schade opgelopen. De omvang van de schade wordt momenteel in kaart gebracht en zal binnenkort door de autoriteiten bekend gemaakt worden. Volgens Nabil Belmkaddem, algemeen directeur van de Marokkaanse coöperatie BestBerry, zal de storm van grote invloed zijn op de export van Marokkaans zachtfruit. Nabil: "Ik verwacht dat we tegen het einde van het seizoen, in maart en begin april, een daling van 50% in de export van aardbeien zullen zien."

Nabil: "De storm was anders dan anders omdat hij de hele nacht duurde en zelfs de volgende ochtend hadden we nog last van zware windstoten. Tunnels zijn ingestort zodat alle planten verwoest zijn. Bovendien ging de storm gepaard met hevige neerslag waardoor het fruit niet meer geschikt is voor de export. Momenteel wachten we tot het weer droog wordt, waarna we hopen nog een deel van onze oogst te kunnen redden."


De folietunnels hebben schade aan de aardbeienplanten aangerichtNaast aardbeien teelt de coöperatie BestBerry ook frambozen en blauwe bessen. "Frambozenplanten zijn van nature al gevoeliger voor ziekten en plagen. De storm en regen maken de vooruitzichten er niet beter op. Een aantal blauwe bessenstruiken werd ontworteld door de wind."
'
Ontwortelde blauwe bessenstruiken

De storm zal met name gevolgen hebben voor de export vanuit de noordelijke provincies Larachte en Kenitra.Voor meer informatie:
Cooperative BestBerry
14 Rue Youssef Ibn Tachfine 
Larache 
Morocco 
00212661815736Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018