Honderden Spaanse vrachtwagens voor meer dan 24 uur gestrand in Frankrijk

"Veel spanning met Europese supermarkten"

De sneeuwstormen en de vorst hebben de groenten -en fruitsector op verschillende vlakken geraakt. Niet alleen door het directe verlies van oogst op het land, maar ook door de invloed van het weer op het verkeer en de distributie. Vele Spaanse vrachtwagens die groenten en fruit vervoerden, stonden gedurende meer dan 24 uur vast op 80 kilometer afstand van de Junquera-grensovergang tussen Spanje en Frankrijk.

"Duizenden vrachtwagens die tussen maandagmiddag en dinsdagochtend geladen waren in alle delen van Spanje, werden al in Tarragona vastgehouden. De volgende dag, omstreeks 19:00 uur, kwamen ze vast te staan in Narbonne en Nimes op ongeveer 80 kilometer afstand van de grens tot 20:00 uur de volgende dag", vertelt Pedro Díaz, president van de Regionale Federatie van Transportbedrijf Organisaties van Murcia.

Volgens Pedro Díaz zal de handelswaar die verwacht werd op donderdag aan te komen in landen als Nederland, Zwitserland, Duitsland of Italië, tot zaterdag of zondag vertraagd zijn. "In het geval van bederfelijke producten kan dat een groot probleem zijn. Er zijn momenten van veel spanning geweest in de sector, aangezien sommige Europese supermarkten met tekorten kunnen komen te zitten. Veel programma's van Europese ketens met Spaanse exporteurs zijn verstoord en er zijn claims in overvloed", geeft hij aan.

Bij de grensovergang van Irun waren er ook opstoppingen en blokkades, hoewel van kortere duur, tussen de 7 en 10 uur. "Dat zijn normale vertragingen. Wat we niet begrijpen, is waarom onze vrachtwagens meer dan 24 uur vastgehouden werden. Dat is niet normaal gezien de hoeveelheid sneeuw die gevallen was", verklaart Pedro Díaz. "We hopen dat er de volgende keer andere maatregelen worden genomen, die situaties als deze voorkomen", voegt hij toe.

De wegversperringen gaan door in Italië, in het gebied van Genua, waar op dit moment nog meer moeilijkheden zijn.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018