Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peru: Significante afname van leidende rol Red Globe in druivenexport

In Peruworden momenteel veel druivenrassen vervangen. Twee decennia geleden kozen de meeste telers voor Red Globe, waarmee het land zich kon positioneren als een van debelangrijkste leveranciers van druiven in de wereld. Tegenwoordig is de vraagin de markt verschoven naar druiven met andere eigenschappen. Daarom richt desector zich nu op nieuwere variëteiten.

Volgens Carlos Zamorano Macchiavello, dealgemeen directeur van de Peruaanse vereniging van producenten vantafeldruiven, Provid, stelt dat er in de afgelopen jaren sprake is een substantiëledaling van het aandeel van Red Globe. In 2012 was Red Globe nog verantwoordelijkvoor 80 procent van de export van tafeldruiven. In het huidige seizoen is datminder dan de helft. In 2017/2018 exporteerde Peru 285 duizend tontafeldruiven, waarbij er nog twee weken te gaan zijn voor het seizoen isafgelopen. 132 duizend ton betrof Red Globe, wat een aandeel is van 46,3procent.

"Telers hebben ervoor gekozen te stoppenRed Globe aan te planten en hebben vooral pitloze druiven geplant. De bedrijvendie een goede kwaliteit Red Globe produceren, hebben dit gehandhaafd, omdat ernog steeds een markt voor is met goede prijzen, goede opbrengsten en een relatiefeenvoudige teelt," aldus Zamorano.

Red Globe is niet verdwenen, maar hetmarktaandeel is afgenomen doordat het aandeel van andere rassen istoegenomen. "Onderzoek en het testen van nieuwe variëteiten gaat door en er zullendoorlopend veranderingen blijven plaatsvinden. Er zijn royalty-variëteiten enclubrassen bijgekomen."

De woordvoerder van Provid stelde ook dat er ongeveer 50 druivenrassen worden geteeld in het land, waarvan sommigeals proef, maar ook andere waarvan al is gebleken dat ze zich goed aanpassenaan de teeltomstandigheden in het land.

De belangrijkstetafeldruivenrassen die geteeld worden in Peru zijn onder andere: CrimsonSeedless, Flame Seedless, Thompson Seedless, Sugraone, Autumn Royals, White Seedless,Sweet Celebration, Sweet Globe, Pristine, Jacks Salute, Arras (Arra 29, Arra30), Scarlotta, Sweet Candy, Sweet Sapphire, en Early Sweet.

Bron: agraria.pe