Prijzen stabiel, aanbod en consumptie in evenwicht

"Aandeel bio-aardappelen groeit tegen de trend in"

Het zijn moeilijke tijden voor de telers en verkopers van verse aardappelen. Vanwege het agressieve marktoptreden van Franse handelaren en diens producten is er momenteel sprake van aanzienlijke overschotten in de Duitse bewaringsplaatsen en bijpassend lage prijzen. Hoe anders is de stemming bij 'Öko-Bauernhöfen Sachsen' (ÖBS), een verkoopcoöperatie van biologische aardappelproducten. De marktsituatie is voor bio-aardappelen namelijk wel stabiel en zelfs groeiend, bevestigt directeur Steffen Mucha.

De verkoop is reeds sinds afgelopen herfst goed en stabiel. De vraag is er, net zoals het aanbod. Vanwege het natte weer werd er ook in het oosten weliswaar minder geoogst dan normaal, maar van oogstuitval zoals bijvoorbeeld in Niedersachsen was er echter geen sprake. "We hebben sinds de herfst stabiele prijzen en geen overaanbod zoals in de conventionele sector. De vraag en de kwaliteit zijn in elk geval tevredenstellend. We gaan er ook van uit dat de opgeslagen voorraden voldoende zijn tot aan de nieuwe oogst in mei", aldus Steffen.


Directeur Steffen Mucha bij de beursstand tijdens de afgelopen BioFach in Nürnberg

Knowhow
Bio-aardappelen zijn reeds vele jaren in de Duitse retail verkrijgbaar en winnen ieder jaar aan betekenis. Steffen: "Hoewel de consumptie van verse aardappelen in z'n algemeenheid daalt, is het bio-aandeel in de afgelopen jaren volledig tegen de trend in continu verder gegroeid.'' Dat heeft volgens Steffen ook deels met het assortiment in de categorie verwerkte aardappelproducten te maken. Het aanbod hieraan is in de loop der jaren namelijk continu toegenomen en groeit momenteel nog steeds.

Ook bij de biologische producten is men zich er van bewust dat consumenten lokaliteit prefereren en wordt de lokale herkomst van de producten benadrukt. ÖBS beschikt niet over eigen etiketten, de producten worden echter via verkooppartners met het 'Regionalfenster'-keurmerk gekenmerkt. Ondanks de verkoopargumenten voor de Duitse bio-aardappelen blijft het echter desondanks moeilijk voor de lokale telers om over te stappen op biologische teelt. Steffen: "Het gaat om een speciaal product dat men überhaupt niet terloops kan telen. Om succesvol over te stappen, heeft men knowhow en aanzienlijke investeringen nodig, onder andere in techniek en bewaring. Daarom is het aantal biotelers in de afgelopen jaren in ieder geval in onze regio nauwelijks gestegen.''


Medewerker Lars Zumpe bij de beursstand tijdens de afgelopen BioFach

Lokaal & biologisch
ÖBS werd in 1994 opgericht en verkoopt uitsluitend lokale en biologische producten, onder andere groenten, aardappelen en uien. De coöperatie is aangesloten bij de belangrijke teeltverenigingen Gäa, Bioland en Demeter en werkt met circa 100 lokale telers samen, waarvan er tien hoofdzakelijk vastkokende aardappelen telen. De totale oogst van biologische aardappelen ligt momenteel tussen de 4.000 en 5.000 ton per jaar. De meerderheid van de producten gaat naar lokale verpakkingsbedrijven, waarna de aardappelen in de schappen van de supermarkt belanden.

Verdere informatie: 
ÖBS, Öko-Bauernhöfe Sachsen GmbH
Geschäftsführung: Dipl. Ing. Steffen Mucha
Schweriner Str. 48
D-01067 Dresden
Tel. +49 (0)351 4905040
Fax +49 (0)351 4905041

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018