Jan Bakker, Bakker AGF

“Koolmarkt is een drama”

Tholen - Wordt het koolseizoen al afgeschreven? De gewone volumes naar Nederland en Duitsland lopen wel maar gaten in de markt zijn niet te vinden. "Het hele seizoen voor kool is een drama, het wordt weggooien als het zo doorgaat. Er zijn nergens tekorten in de markt dus er wordt ook niet voor betaald, de vraag bepaald immers de prijs", zegt Jan Bakker van Bakker AGF. Voor de grove witte kool wordt 5 cent de kilo betaald, de kleinere maten brengen rond de 23 cent de kilo op. Voor de rode kool is hetzelfde beeld te schetsen.Jan verwacht niet dat het seizoen nog te redden is. "Al zou het gaan lopen, het kan het seizoen niet meer goedmaken. Wanneer het in de gebieden rond de zwarte zee warmer begint te worden, begint het daar meteen hard te groeien. Die vroege kool, ook al is deze over het algemeen zachter van structuur, gaat dan ook richting de noordelijker gelegen gebieden van Oost-Europa en Rusland."

Witte kool wordt in Nederland voornamelijk voor de export geteeld, maar in verhouding tot landen waar het echt een groot product is, is Nederland maar een kleine speler op het toneel, legt Jan uit. In Oost-Europa wordt massa's kool geteeld. Gezien de goede oogsten na het afgelopen groeiseizoen is Nederland nog niet in beeld geweest. Jan: "Erg sneu voor de telers want die moeten er elke dag geld bijleggen. Voor ons als handelaren loopt het nog wel door maar we kunnen natuurlijk niet zonder de telers."

Telers die zich hebben gespecialiseerd in spitskool doen betere zaken. "Vergeleken met witte kool is het maar een klein product. Telen van spitskool is iets speciaals ook de bewaring vergt meer specialisatie. Spitskool wordt bewaard in zuurstof arme koelcellen en vervolgens ook geseald verpakt. Die heeft een langere shelf-life, vooral naar die gesealde kool is vraag. Ook met de peen loopt het beter."

Voor meer informatie:
Bakker Internationaal Koeltransport
Jan Bakker
info@bakkeragf.nl

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018