Spanje vult door vorst ontstane gat in groentenproductie Italië

De vorst heeft in de regio Murcia in Spanje dan wel steenfruit aangetast en in mindere mate citrus en sommige groenten, zoals de artisjok, maar de broccoli, de bloemkool en bladgroenten zijn niet beschadigd.

De daling van de temperatuur veroorzaakt echter wel een afremming van de productiviteit op het platteland, waar tot op heden veel geproduceerd werd. "Sinds de paar weken van broccolischaarste die we voor Kerst hadden, hebben we te maken gehad met grote opbrengsten en prijzen onder druk met een erg laag rendement, hetgeen de sector op een ingrijpende manier aantast. Nu de temperaturen lager zijn, zal de productie zich meer stabiliseren en we hopen dat dat zich zal uiten in eerlijkere prijzen", legt Fernando P. Gómez, president van Proexport, uit.

Hoewel de precieze cijfers over de schade die de vorst in Italië heeft aangericht nog steeds niet bekend zijn, bij gebrek aan de voltooiing van het rapport van de expert van de verzekeraars, spreekt de sector over grote schade, niet alleen bij steenfruit, maar ook bij groenten.

"In de komende dagen zouden we kunnen gaan zien hoe de vraag naar broccoli en kropsla waar Italië in voorzag, zich naar Spanje verplaatst. Maar het is nog te vroeg om daar veel over te kunnen zeggen. We staan voortdurend in contact met de klanten om te zien hoe de markt zich ontwikkelt", vertelt Fernando P. Gómez.

Op dit moment is er ook sprake van afgesloten snelwegen en vrachtwagens die worden tegengehouden, vooral in Italië en aan de grens van Spanje met Frankrijk. Dit vanwege de zware sneeuwval die de Siberische koudegolf heeft meegenomen. Dit zou de distributie van groenten en fruit in Europa de komende dagen kunnen bemoeilijken en vertragingen kunnen veroorzaken in de met de grote distributieketens vastgestelde programma's.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018