Omvang schade nog onbekend

Zuid-Afrikaans hardfruit loopt hagelschade op

Vorige week werd Langkloof amper tien dagen na een eerdere hagelstorm wederom door hagel getroffen. Inmiddels heeft het merendeel van de hardfruittelers in Langkloof hagelschade opgelopen. Telers en exporteurs zijn vooralsnog terughoudend met het doen van uitspraken over de omvang van de schade want de verschillen zijn enorm. Er zijn zelfs berichten van bedrijven waar de verliezen tot 60%-70% oplopen.

Zoals gewoonlijk met hagelbuien is de schade erg lokaal. Een grote hardfruitteler in Langkloof raamt de schade in het ene deel van zijn boomgaard op 30% en in het andere op 3%. Het noodweer lijkt met name het lagere, westelijke deel van Langkloof te hebben getroffen, rondom Krakeel en Joubertina. Een appelteler in Louterwater (wat dichtbij Krakeel licht) meldt echter helemaal geen schade te hebben. 

Gysbert du Toit, marketingmanager van Dutoit Agri, wat grote in investeringen in het gebied heeft, laat weten dat zijn bedrijven nauwelijks schade hebben opgelopen. 

Een bijgestelde hardfruitraming van Hortgro, waarin de schade in Langkloof meegenomen is, wordt op korte termijn verwacht. De enige gunstige bijkomstigheid van de hagel zijn de neerslaghoeveelheden die het gebied de afgelopen drie weken heeft gekregen en waardoor het peil van de Kouga Dam naar 12% is gestegen (een godsgeschenk voor citrustelers in de Gamtoos Vallei). Daarnaast zijn de koele nachten en zonnige dagen van de laatste weken de kleurontwikkeling van appelen en Forelle peren ten goede gekomen. 

Rode rassen zullen vanaf volgende week geplukt worden, nu telers de Royal Gala-oogst afronden. Daarna worden de Golden Delicious geplukt. Het is nog niet bekend wanneer Forelle peren geoogst worden.

De maten hebben geleden onder de klimatologische omstandigheden, niet alleen als gevolg van de droogte maar ook vanwege de zachte winter en het koele voorjaar in Langkloof. 

Netten in Langkloof
Het aantal boomgaarden dat overdekt is met netten is nog altijd klein in het gebied, waar netten voornamelijk toegepast worden tegen zonnebrand. Sommige telers hebben hun twijfels over de voordelen van netten en wegen de bescherming die het tegen een hagelstorm als deze biedt af tegen de mogelijk negatieve effecten van netten op de kleurontwikkeling en maten van het fruit, om nog maar te zwijgen over de hoge kosten.

Naar het schijnt hagelt het de laatste jaren steeds vaker in Langkloof. 

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018