"Poolse appeltelers hebben geen klagen dit seizoen"

Na de vele tegenstrijdige berichten over de huidige situatie beaamt de meerderheid van de telers die wij gesproken hebben dat er dit seizoen geen reden tot klagen is. "Uiteraard had het beter gekund maar het had ook nog veel erger kunnen zijn."

"Natuurlijk was er een klein aantal telers in Polen dat bijna 100% verlies leed, maar dit percentage ligt laag en betreft met name kleinschalige bedrijven. Het is belangrijk in gedachten te houden dat de meeste telers verzekerd zijn, wat betekent dat zij voor hun verliezen gecompenseerd zouden worden," vertelt Marcin Świątek van Bialski Owoc. 


"Helaas zijn er altijd telers die klagen of over het feit dat ze meer steun moeten krijgen of over de prijzen."

Marcin vertelt dat hij niemand in zijn omgeving kent die verliezen van meer dan 30% tot 40% heeft geleden. Zoals eerder vermeld, compenseren de hoge appelprijzen momenteel eventuele verliezen als gevolg van de voorjaarsvorst, waardoor het voor de meeste telers qua inkomsten toch een gemiddeld seizoen is. 

"Hoewel de situatie voorlopig goed is, zal het moment van de waarheid aanbreken als volgende maand de deuren van de bewaring opengaan. Koelbewaringsfaciliteiten zijn geen gezondheidsinstellingen en als er appelen van mindere kwaliteit in bewaard worden, dan zullen deze er niet beter op geworden zijn. We mogen geen wonderen verwachten," aldus Marcin. 

Het komende seizoen zullen meer telers gaan investeren in rode rassen, zoals Red Gala. De afzet van appelen die bijna voor 100% rood zijn, blijft sterk, in tegenstelling tot die van gele en tweekleurige rassen. 

Op de vraag of hij vreest dat de Oekraïense appelsector op de lange termijn een bedreiging voor Poolse telers zal vormen, antwoordt Marcin: "In het begin zijn veel Poolse appeltelers naar Oekraïne gegaan om mee te werken aan de ontwikkeling van de appelsector in het land tot zij beseften dat ze een toekomstige concurrent steunden. Sindsdien staan Oekraïense telers er alleen voor en ik denk dat zij over onvoldoende ervaring beschikken om om te gaan met toekomstige problemen. In Polen hebben we het voordeel dat de appelteelt van generatie op generatie is overgedragen. Wij kunnen dus beter inspelen op de uitdagingen die op ons pad komen. Ik denk dat telers in het land zich moeten realiseren dat het niet zo eenvoudig is als het lijkt en dat één slechte winter enorme gevolgen kan hebben op de boomgaarden die zij aangelegd hebben."

Voor meer informatie:
Marcin Świątek
Bialski Owoc Sp. z o.o.
Tel: +48 533-205-500
Email: m.swiatek@bialskiowoc.com
www.bialskiowoc.com

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018