Europese telers spannen samen tegen Marokkaanse import

Het conflict tussen Marokko en Europese landen wordt steeds erger. De Marokkaanse ministeries van buitenlandse zaken, internationale samenwerking, landbouw en visserij zijn op meerdere fronten bezig met het verdedigen van de Marokkaanse belangen. 

Afgelopen donderdag was er een vergadering georganiseerd in de Spaanse stad Alicante waaronder de Spaanse, Franse en Italiaanse ministeries van landbouw, coöperaties en AGF-exporteurs in Europese landen werden vertegenwoordigd. Tijdens het debat lag de focus op instabiele prijzen en de stijging in aanbod van AGF producten die de EU binnenkomen. 
De vergadering is afgesloten met een overeenkomst waarin de controle over Marokkaanse import zal vergroot worden. 'De overeenkomst werd gesloten vanwege de onbalans tussen vraag en aanbod wat leidt tot flinke prijsdalingen en een verlies in de winstgevendheid van Europese producten', zegt Juan Marin voorzitter van de vereniging van AGF-producenten en exporteurs in Murcia. 

Marokkaanse telers en officiële instanties wachten op een hevige strijd over de verdediging van Marokko's belangen in Europa. Of we nu willen of niet, we zitten in een gevecht doordat Europeanen hun eigen belangen willen verdedigen wat uiteindelijk ten koste gaat van de Marokkaanse telers. De Marokkaanse overheid heeft nu nog geen duidelijke visie op de sector of enig idee waar deze binnen de komende vijf jaar zal zijn ', zegt Omar Mounir, woordvoerder van de Federatie van AGF-telers en exporteurs in Marokko. 

Europese landbouwgroepen hebben hun acties gebaseerd op het recente rapport van de Spaanse Federatie van AGF-telers en exporteurs, waaruit blijkt dat in de eerste tien maanden van 2017 de waarde van Marokkaanse AGF export naar Spanje is gestegen met 36% in vergelijking met dezelfde periode van het voorafgaande jaar. De stijging van de Marokkaanse export betreft niet alleen de waarde, maar ook de hoeveelheden. Het land heeft 314.112 ton geëxporteerd in 2017 wat veel meer is dan voorafgaande jaren. 


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018