Oneerlijke concurrentie voor Italiaanse telers

Teeltbedrijven proberen steeds meer hun assortiment uit te breiden, om zo aan de behoeftes op de markt tegemoet te komen. Ook verminderen ze zo het risico dat een oogst verloren gaat door slechte weersomstandigheden of dat ze omzet missen door veranderende trends op de markt.

Daarom is Azienda Agricola Marco Granata een aantal jaren geleden begonnen met zowel vollegrondsteelt als kasteelt. Azienda Agricola Marco Granata is sinds 1 januari 2015 lid van APOC en heeft zich gespecialiseerd in zomerfruit als perziken, nectarines, pruimen en abrikozen."62% van onze teelt komt neer op kasteelt. Ons belangrijkste product vanaf medio februari tot medio juni zijn erwten, die zowel in volle grond als in een beschermde omgeving worden geteeld (zie foto boven). De erwten zijn bestemd voor de versmarkt. Ook telen we tussen juni en december op beschermde grond paprika's. We telen daarnaast met uitzondering van augustus het hele jaar rond sperziebonen in volle grond en door middel van teeltkassen. Verder telen we tussen medio augustus tot eind oktober tomaten in kassen," legt Marco Granata uit (midden op de foto hieronder).Qua fruit heeft het bedrijf zijn aanbod verbreed met hardfruit en kiwi's. De nieuwe kiwiplantages gaan met een aantal jaar in productie, zo meldt Marco Granata.Een belangrijke reden voor meer diversificatie heeft te maken met de problemen die al een paar jaar rondom de teelt in het Middellands Zeegebied spelen en waar vooral Italië en Spanje mee te maken hebben. "Ons bedrijf bevindt zich in de provincie Caserta. Deze regio heeft het grootste aantal aan plantages voor perziken. Het heeft altijd al in onze aard gelegen om steenfruit te telen, maar wegens de steeds strengere specificaties en de ongewone weersomstandigheden hebben we ervoor gekozen om uit te breiden naar groenten."Azienda Agricola Marco Granata heeft een areaal van 150 hectare en heeft een koelfaciliteit van 1.000 vierkante meter. Als de groenten en fruit eenmaal geoogst zijn, wordt het daar bewaard, verpakt en vervolgens naar onze klanten gestuurd. "We houden het gehele proces in eigen hand," zegt Granata.De afgelopen winter was mild met temperaturen die hoger lagen dan gemiddeld. De vochtigheid was echter hoger dan de winter daarvoor. Telers maken zich nu zorgen over een nieuw koufront. "Sommige abrikozenrassen verliezen nu al hun bladeren. Als er nu vorst komt, zou dit tot zware schade kunnen leiden."

Exportmarkten
"Onze groente en fruit zijn beschikbaar via Italiaanse tussenhandelaren in Duitsland, Frankrijk en Polen. We hebben echter ook directe relaties met een aantal klanten in Duitsland. In Italië leveren we aan de meeste markten in Veneto en Lombardije. Ook is onze groente en fruit te vinden in Piedmont, Toscane, Calabria and Sicilië."Oneerlijke concurrentie
"We hopen dat 2018 een positief jaar gaat zijn. Ik wil echter benadrukken dat Italiaanse telers te maken hebben met oneerlijke concurrentie van nabijgelegen landen. Deze landen hebben lagere teeltkosten, betere grond en gunstigere weersomstandigheden. Ze hebben echter ook minder strenge vereiste specificaties. We voelen ons in de steek gelaten door de politiek."

"De landbouwsector staat bekend als een zogeheten primaire sector, maar is het dat nog wel? Onze oogst blijft vaak op plantages achter. Dat is niet zozeer wegens een overschot, maar omdat er zoveel AGF beschikbaar is vanuit het buitenland. De schappen van Italiaanse supermarkten liggen vol, maar niet met ons eigen AGF. We kunnen zo niet langer doorgaan. Het mag niet zo zijn dat bedrijven het recht misgund wordt om te mogen overleven.""Wij kunnen nu alleen een plek in de markt te vinden als er weinig AGF beschikbaar is. Maar dit heeft niets te maken met het runnen van een onderneming, eerder met het vullen van gaten. Het is oneerlijk dat wij alleen succes kunnen vinden door te hopen dat het met telers in het buitenland slecht genoeg gaat."

Contact:
Marco Granata - sole administrator
Azienda Agricola Granata Marco
Via Direttissima
Falciano del Massico (CE)
Tel./Fax: +39 (0)823 728290
Cell.: +39 333 8376879
Email: marco-granata1@virgilio.it
Web: www.marcogranata.it

Rosario Ferrara - director coordinator
APOC
Via R. Wagner K1 (P.co Arbostella)
84131 - Salerno
Tel.: +39 (0)89 331758
Cell.: +39 331 2663528
Email: ferrara@apocsalerno.it
Web: www.apocsalerno.it

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018